«Πουλάμε εδώ και δεκαετίες “κρασιά από τη Μακεδονία” και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε»

Η κόντρα για την ονομασία δύο κρατών με φόντο μία έκθεση κρασιού


ΕΛΛΑΔΑ
12:57
20/03/2019
«Πουλάμε εδώ και δεκαετίες "κρασιά από τη Μακεδονία" και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε»
33
loading

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών, αλλά δεν είναι αυτή που το προκάλεσε. Επί δεκαετίες η Ελλάδα άφηνε ελεύθερο πεδίο στη γειτονική χώρα και αυτή το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο.

«Πουλάμε εδώ και δεκαετίες "κρασιά από τη Μακεδονία" και ελπίζουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια», δήλωσαν στην Deutsche Welle εκπρόσωποι του «Wines of Macedonia (WOM)» στην έκθεση Prowein του Ντίσελντορφ (17-19 Μαρτίου).

Ο σύνδεσμος συμμετείχε στη φετινή Μέκκα του κρασιού με το λογότυπο «Wines of Macedonia» και αυτό παρά τις αντιδράσεις Ελλήνων οινοπαραγωγών, αλλά και των ελληνικών διπλωματικών Αρχών. «Πριν από ένα μήνα στείλαμε επιστολή στη διοίκηση της Prowein, ζητώντας να διασφαλίσουν ότι το περίπτερο των κρασιών των Σκοπίων δεν θα έχει λογότυπο Wines of Macedonia», δήλωσε στη DW o πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ) Στέλιος Μπουτάρης. «Δεν λάβαμε απάντηση και ήρθαμε στην Prowein και διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποίησαν το λογότυπο Macedonia, ενώ από κάτω αναγράφει με μικρά γράμματα: Republic of North Macedonia. Έχουμε κάνει ήδη διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο έχουμε μια άψογη συνεργασία στο πεδίο αυτό».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες, διαβεβαίωσε στη DW και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της «Wines of Macedonia», πρόκειται για έναν ιδιωτικό σύνδεσμο και όχι για επίσημο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας. Πράγματι, ο «Wines of Macedonia» είναι ένας σύνδεσμος που συστάθηκε μόλις το 2010, ως μη κυβερνητική οργάνωση, με στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα των οινοπαραγωγών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μακεδονία όπως Mosel;

«Αυτό που ζητάμε είναι τα κρασιά της Βορείου Μακεδονίας να λέγονται κρασιά Βορείου Μακεδονίας και τα δικά μας να λέγονται Μακεδονίας, όπως έχει κατοχυρωθεί άλλωστε εδώ και 20 χρόνια στην ΕΕ», επισημαίνει ο Στέλιος Μπουτάρης. Ένα διαφορετικό μοντέλο φαίνεται να προκρίνουν όμως οι εκπρόσωποι της WOM: «Το Wines of Macedonia πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται και από τις δυο πλευρές και η διαφοροποίηση θα μπορεί να γίνεται με τις προσθήκες Republic of North Macedonia και Republic of Greece». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνον από τους ίδιους και την Ελλάδα, αλλά και από τους Βούλγαρους. Επικαλούνται μάλιστα και το παράδειγμα του ποταμού Μοζέλα (Mosel) ο οποίος καθότι διαπερνά τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο δίνει το δικαίωμα και στις τρεις χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία στα περίφημα ομώνυμα κρασιά.

Στην περίπτωση του μακεδονικού οίνου, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα μακεδονικά κρασιά έχουν κατοχυρωθεί στην κοινοτική νομοθεσία ως προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), για οίνους από την Ελλάδα. Χρησιμοποιείται δηλαδή μόνο για ελληνικά κρασιά που προέρχονται από τη Μακεδονία και δη από συγκεκριμένες ποικιλίες οινοστάφυλων. Ως εκ τούτου η ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα που δεν είναι ελληνικά.

Κληθείς να σχολιάσει αυτή την πραγματικότητα εκπρόσωπος της WOM επισήμανε ότι αυτό ακριβώς θα επιδιώξουν να αλλάξουν τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μεταξύ των δυο πλευρών στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί όμως να διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά ένα κεκτημένο;

Η συμφωνία καλεί Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία «να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο», ώστε να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η σύσταση εντός του 2019 «διεθνούς ομάδας ειδικών» που θα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις εντός τριετίας.

Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει ήδη συγκεκριμένες λύσεις θεωρείται από Έλληνες παραγωγούς αρκετά προβληματική. Όπως δήλωσε στην DW ο Γιώργος Αργυράκης, εκπρόσωπος του κτήματος Αργυράκη, «η συμφωνία έπρεπε να είναι πιο εξειδικευμένη, να εμπεριέχει λύσεις και να μην μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων στο μέλλον». Το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αρκετά μετέωρη και δεν δείχνει ουσιαστικά μια κατεύθυνση, κάνει ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα και καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Η διαχρονική ελληνική κωλυσιεργία

Παρά τις δυσκολίες πάντως, τόσο στο περίπτερο της WOM όσο και στα ελληνικά περίπτερα, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα βρίσκεται μάλλον σε πλεονεκτική θέση, εκτιμά ο Στέλιος Μπουτάρης, αφού έχει δυο «όπλα» στα χέρια της: την ΠΓΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. «Διότι εάν θελήσει η Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ, και οι νόμοι αυτοί είναι ξεκάθαροι: το όνομα Μακεδονία έχει καταχωρηθεί για την Ελλάδα».

Πάντως, παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει λύσεις όσον αφορά την εμπορική χρήση του ονόματος, είναι γεγονός ότι δεν είναι και εκείνη που προκάλεσε το πρόβλημα. Οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Μακεδονίας πουλούν εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες «μακεδονικά κρασιά» και «κρασιά από τη Μακεδονία». Υπάρχει μια «κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, να μην βρει λύση, και η οποία έχει επιτρέψει στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία προς όφελός τους. Γεγονός είναι ότι αν ρωτήσεις έναν Γερμανό σήμερα για κρασί από τη Μακεδονία, θα σου πει ότι είναι από τα Σκόπια», σχολιάζει ο Στ. Μπουτάρης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική πλευρά όχι μόνον δεν φρόντισε να ανατρέψει αυτή την εικόνα και να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό τα μακεδονικά κρασιά -πόσο μάλλον που είναι και κατοχυρωμένα- αλλά αντιθέτως προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές. Όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις έτσι και στη φετινή Prowein, ο επισκέπτης θα δει κρασιά από την ανατολική Μακεδονία, από την κεντρική Μακεδονία αλλά και από τη δυτική Μακεδονία σε διαφορετικά περίπτερα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar περαμα

  Τα κρασια στο εξης θα λεγονται. 1) Μακεδονικα κρασια Τσιπρα, 2) Μακεδονικα κρασια Ζαεφ, 3) Μακεδινικος ΧΑΛΒΑΣ Κοτζιας.χα χα χα

 2. avatar Πτολεμαίος.

  Και για όλα αυτά αλλά και για άλλα πολλά δεινά που θα έρθουν φταίει ένας δειλός αυταπατομενος δοσίλογος φασίστας που από συγκυρίες και για κακή μας τύχη έγινε πρωθυπουργός.

 3. avatar «Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος στον υπουργό της πΓΔΜ,

  τα εμπορικά σήματα των ελληνικών επιχειρήσεων με την επωνυμία Μακεδονία και τα παράγωγά της (μακεδονικός κ.λπ.) είναι διασφαλισμένα, καθώς είναι ήδη κατοχυρωμένα από τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις της χώρας του θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα διεθνή στάτους.»
  https://www.newsbeast.gr/financial/business/arthro/4484087/michalos-ta-emporika-simata-ton-epicheiriseon-me-tin-eponymia-makedonia-einai-diasfalismena

 4. avatar Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα διότι ο ονοματολογικός προσδιορισμός είναι γεωγραφικός, γεγονός που δεν θίγει την ελληνική Μακεδονία!
 5. avatar Το Επιμελητήριο Δράμας για την χρήση του όρου Μακεδονία από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων

  Το Επιμελητήριο Δράμας παίρνει δημόσια θέση για την χρήση του όρου Μακεδονία από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων στην έκθεση της Prowein στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ο Στέφανος Γεωργιάδης πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας υπευθ. Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων ΚΕΕΕ απευθύνει την παρακάτω επιστολή προς τον πρόεδρο ΚΕΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο, τα Επιμελητήρια Χώρας και τις επιχειρήσεις οίνου ΠΕ Δράμας:

  Κύριε πρόεδρε καμία έκπληξη δεν μας προκαλούν πλέον τα συνεχή και προκλητικά φαινόμενα σε βάρος επιχειρήσεων μας, από την χρήση του όρου «Μακεδονία» & «Μακεδονικό/ή» από επιχειρήσεις των Σκοπίων. Οι φόβοι μας και οι επισημάνσεις μας τόσο στην διευρυμένη ΔΕ της 26ης Ιανουαρίου 2019 της Κοζάνης, όσο και στην ΔΕ της 13ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα (πρακτικά συνεδριάσεων) δυστυχώς επαληθεύτηκαν πολύ γρήγορα και αυτό πλέον μας προβληματίζει εντονότατα. Μόνο που ο γενικότερος καθησυχασμός, σε συνδυασμό με την τριετία που προβλέπεται για την επίλυση αυτών των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα για τις επιχειρήσεις μας.

 6. avatar Το Επιμελητήριο Δράμας για την χρήση του όρου Μακεδονία από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων

  Το τελευταίο παράδειγμα της έκθεσης Prowein 2019 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου γίνεται συνάντηση φημισμένων οινοπαραγωγών απ’ όλο τον πλανήτη, τα Σκόπια παρουσίασαν κρασιά με ετικέτες «Wines of Macedonia», παρά το γεγονός ότι η χώρα τους άλλαξε όνομα και η Ελλάδα έχει κατοχυρωμένο τον Μακεδονικό Οίνο ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ.

  Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση από την μεριά των διοργανωτών της έκθεσης, ότι παρά τις διαμαρτυρίας των Ελλήνων οινοπαραγωγών, δεν παρενέβησαν στο παραμικρό, υιοθετώντας ουσιαστικά το ψευδεπίγραφο της ονομασίας και μάλιστα απέναντι σε προϊόν των οινοποιιών μας που φέρει κατοχυρωμένη γεωγραφική ένδειξη.

 7. avatar Το Επιμελητήριο Δράμας για την χρήση του όρου Μακεδονία από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων

  Η ιστορία του θέματος είναι παλαιά και μας έχει διδάξει ότι με τεχνάσματα, τόσο η Γερμανία όσο και τα Σκόπια ανέκαθεν παραβίαζαν την κατοχυρωμένη ένδειξη μας ΠΓΕ, σε βάρος των επιχειρήσεων. Ειδικότερα η πώληση κρασί χύμα των Σκοπίων στην Γερμανία όπου εμφιαλώνονταν από γερμανικές επιχειρήσεις είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

  Κύριε πρόεδρε να επιδεικνύουν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού και να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία ή μακεδονικό/ή στις ετικέτες σε βάρος των Ελληνικών ΠΓΕ Μακεδονικών Οίνων, μόνο τήρηση των συμφωνηθέντων δεν είναι, παραβιάζοντας επίσης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό η ενεργοποίηση όλων μας στην κατεύθυνση ανάδειξης του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα και οι παρεμβάσεις μας σε όλους του ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, πρέπει να είναι άμεση. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η παρέμβαση της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων.

 8. avatar WC

  Όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται τώρα ήταν και προβλέψιμα και αναμενόμενα δεδομενης της τακτικής της άλλης πλευράς τα τελευταία χρόνια. Το τελικό κτύπημα ήταν η ρηματικη διακοινωση στον ΟΗΕ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία αλλά οι επιθετικοί προσδιορισμοί θα είναι Μακεδονικός-η-ο. Ο Τσίπρας έδωσε την διεθνή χρήση του επιθέτου Μακεδονικος/η/ο στα Σκόπια. Μετά από 3000 χρόνια οι Έλληνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα διεθνώς. Και τι ανταλλάγματα πήρε η χώρα γιαυτο; τίποτα. Μήπως πρέπει να ψάξουμε στους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που υπέγραψαν αυτή την προδοτική συμφωνια;

 9. avatar Χαριτοδιπλωμένος

  Αγωγές σε Τσίπρα, Κοτζιά και Κατρούγκαλο πρέπει να καταθέσουν οι παραγωγοί μακεδονικών προϊόντων, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Η οικονομική ζημιά αφορά τα έσοδα των επιχειρήσεων, αφορά όμως και τα έσοδα του κράτους. Να γιατί αλλάζουν τον νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου, η χούντα δεν το έκανε, το έπραξε όμως ο Τσίπρας, γιατί ? τι φοβάται?

 10. avatar Κάργα Σύριζας

  Ο Τσίπρας με τις μεταρυθμίσεις θα μείνει στην Ιστορία. Όπως όλές οι μεγάλές προσωπικότητες θα αναγνωριστεί πολλά χρόνια μετά .

 11. avatar Μακέντονετς

  Αυτό το χώμα ήταν δικό μας και δικό σας,τώρα είναι μόνο δικό μας.ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ Η ΧΩΡΑ.Πάμε όλοι μαζί "Μακεντονία ξακουστή του Αλεξάνταρ η χώρα,που έδιωξεεες τους Έεελληνεες κι έλευθερη είσαι τώρα...."

 12. avatar Shut up

  Ο λαός ψήφισε κυβέρνηση της Αριστεράς! Για αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε σαν τα ΖΩΑ στην κάλπη να έχετε φροντίσει να διαβάσετε τα κομματικά προγράμματα και όχι να αλαλάζετε αρχηγικές ατάκες με νταούλια.

 13. avatar Δημόσιος Υπάλληλος

  Από την ημέρα που η σπουδαιότερη και το κυριότερο αριστερή κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα υπέγραψε την Μεγαλειώδη Συμφωνία των Πρεσπών, το επίθετο Μακεδονικός ανήκει ολοκληρωτικά στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, τελεία και παύλα. Οποιαδήποτε χρήση από τους φασίστες Έλληνες είναι προσπάθεια αλυτρωτισμού. Όποιος διαφωνεί είναι εθνικιστής, ρατσιστής και φασίστας, εκτός και αν είναι αριστερός, οπότε φυσικά συμφωνεί και άρα είναι δημοκράτης, αντιφασίστας και αντιρατσιστής! Γιατί ως γνωστόν την ...αντιπροσωπεία του δημοκράτη και αντιφασίστα-αντιρατσιστή στην Eλλάδα την έχει κατ' αποκλειστικότητα το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
  Χα, χα, χα, χα, χα!

 14. avatar Το κουρελοχαρτο των Πρεσπων παραγει ηδη αρνητικα αποτελεσματα, και για τα προιοντα μας. Για αυτο σε λιγο καιρο θα παει στον καλαθο των αχρηστων, εκει που ανηκει.
 15. avatar Βρασίδας

  O πρωθυπουργός μας θα επισκεφθεί - άκουσα - τα Σκόπια συνοδευόμενος και από Έλληνες επιχειρηματίες. Παρακαλούμε πολύ να δημοσιοποιήσετε τα ονόματα αυτών των επιχειρήσεων, για να πράξουμε κι εμείς οι καταναλωτές αναλόγως. Αν θέλουν για πελάτες τους "Βορειομακεδόνες" θα πρέπει να τους στείλουμε τη φωτογραφία μας για να μας θυμούνται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει