Μπαρόζο: Οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές

«Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο Grexit»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:58
03/03/2019
Μπαρόζο: Οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές
30
loading

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αϕοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμϕωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των ϕορολογικών βαρών, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεϕαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράϕο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των ϕορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των ϕετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές. «Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να ϕανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων ϕιλικών για την επιχειρηματικότητα (...) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε. Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα Είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση; «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ.Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (...) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριϕθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το ϕως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή. Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα Πόσο κοντά έϕτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη; «Η Ελλάδα έϕτασε πολύ κοντά στο Grexit» υποστήριξε ο κ.Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι, παρότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο ϕόβος ότι αν η Ελλάδα "έπεϕτε", θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία. Αν η Ελλάδα έϕευγε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Εγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αϕού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποϕευχθεί. «Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αϕοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κ.Μητσοτάκη Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροϕή (...) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή. Αν η Ευρώπη δεν θέλει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρότερα εξωτερικά Ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες προσϕυγικές ροές προς την Ευρώπη, επισήμανε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να έχει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρά εξωτερικά. «Δεν προτείνω τείχη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να εϕαρμόσουμε πολύ πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των εξωτερικών συνόρων (...) Να είμαστε ανθρωπιστικά ανοιχτοί απέναντι στους πρόσϕυγες, αλλά με πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση (...) Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί» σημείωσε ο κ.Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι σε διαϕορετική περίπτωση θα βρουν πρόσϕορο έδαϕος ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η ξενοϕοβία. «Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι πρέπει να κάνουμε κάποιο είδος συμϕωνίας με τις χώρες προέλευσης των προσϕύγων, να έχουμε πολύ πιο στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική για την Αϕρική, καθώς αν η Αϕρική δεν αναπτυχθεί, δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές» σημείωσε και εξέϕρασε την πεποίθηση ότι χώρες που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται από την ΕΕ. BREXIT: Αν χωρίσουμε, να χωρίσουμε ϕιλικά Σε σχέση με το BREXIT, ο κ.Μπαρόζο εξέϕρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει συμϕωνία ΕΕ-Βρετανίας. «Αν χωρίσουμε, πρέπει να χωρίσουμε ϕιλικά, γιατί θα παραμείνουμε πολύ σημαντικοί ο ένας για τον άλλο. Ας δουλέψουμε με ευϕυΐα και πραγματισμό, για να βοηθήσουμε τους Βρετανούς να βρουν λύση» υπογράμμισε. Ανησυχώ για ένταση του εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ Την ανησυχία του για ένταση του εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποϕευχθεί η κλιμάκωση, εξέϕρασε ο κ.Μπαρόζο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ.Χατζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα, η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝ

  ΔΕΝ ΤΣΕΠΩΣΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ??? ΤΩΡΑ ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΑΤΣΕ ΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ!!!

 2. avatar Ζαφειρίδης

  Αυτόν θέλουν οι δανειστές και το ΔΝΤ! Πρόθυμο στο να ικανοποιεί άμεσα τις εντολές τους, χωρίς αντιρρήσεις!
  Δεν θέλουν τον Τσίπρα που τους έψησε το ψάρι στα χείλη!

  1. avatar τους τόψησε

   φαίνεται καλά γι'αυτό του έδωσαν και το βραβείο του καλύτερου υπάκουου υπαλλήλου των αφεντικών της ντπ (πρώην φονιάδες των λαών Αμερικάνοι ) μαζί με την ΕΥΡΩΓΕΡΜΑΝΟΧΟΥΝΤΑ.

  2. avatar αυτό …τους

   έψησε το ψάρι στα χείλη ,μας το κάνεις λιανά γιατί εμείς είδαμε κάτι προεκλογικά ψέμματα,ένα οχιναι δημοψήφισμα,διατήρηση του ΕΝΦΙΑ,περικοπές στις συντάξεις,ανελέητη φορολογία στους μικρομεσαίους, κάτι λίστες που δεν ανοίχτηκαν ποτέ, κάτι ξευτίλες από το ΖΑΕΦ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ που παρέδωσε χωρίς να ρωτήσει κανέναν ο κομμουνιστοσυμμορίτης κατσαπλιάς, λαθρομετανάστες,εγκληματικότητα, ναι στη ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ (Πρώην φονιάδες των λαών) .....κολοτούμπες και προδοσίες ΄άνευ προηγουμένου και τέλος ρε φιλαράκια φτάνει πλέον η υποτίμηση της νοημοσύνης μας γι'αυτό πάρτε ένα παράσημο της ανοικτής παλάμης πονηρόβλαχοι τσανακογλύφτες.....

  3. avatar το κακο σου καιρο λαοπλανε…..

   γλειφτη της μερκελ του τραμπ και του παιατ....17 ωρες τον χαστουκιζαν και επεσε 4 χρονια ...στα 4...εγινε τσατσος της τροικας...[...]

 3. avatar ΑΣΕ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ΒΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

  ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΓΟΝΑΤΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,ΑΥΤΑ ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΜΌΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ!!!

 4. avatar Εεεετσι

  Ο μόνος λόγος που θα βγάλουμε 10ετες ομόλογο είναι ότι περιμένουν να φύγει ο ανίκανος λαϊκιστής και να έρθει ο Κυριάκος. Με λίγα λόγια τον μόνο λόγο που βγαίνουμε στις αγορές είανι ότι θα έχουμε μία κυβέρνηση Κύριάκου

 5. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Οι αγορες βλεπουν ΤΑ ΑΕΡΙΟ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να ερχονται,
  και ξερουν οτι '' μετα ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ''.

  1. avatar louis

   οι χώρες που έχουν πετρέλαιο και αέριο, έχουν την μεγαλύτερη φτωχια για το λαο και τους πιο πλούσιους επιχειρηματιες

 6. avatar PANKO

  Είναι ο αξιόπιστος βλαξ που πίστευε τα μαγειρεμένα στοιχεία του μπούλη της Ραφίνας...

  1. avatar ειναι τα δικα σας σκουπιδια…..

   εσεις τους πτοσκυνησατε ,,παρα τα αντιθετα που λεγατε.....σας δινουν και βραβεια.....τωρα αλλαξες γνωμη??????μετα το ξεπουλημα για να κρατηστετ την εξουσια??????

 7. avatar Νικος χασαπης

  Η αγορές περιμένουν ποτέ θα ξεβρωμίσει η χώρα από την αριστεριλα,αλλά θα περιμένουν πολύ παρά παρά πολύ.
  Εγώ πάντως τον συμπάθησα τον αλ6 θα το ξαναψηφίσω καλό παιδί και ειλικρινές.

 8. avatar Αισχος ΕΕ

  Ο αποτυχημένος εχει γνωμη. Εκει φτανει το θράσος

 9. avatar Ύ άκουσες κύριε Τσίπρα;

  Άδικα παιδευεσαι κύριε Τσίπρα και λες ότι η οικονομία πάει καλύτερα.Ολα κατά τον εκπρόσωπο της αποτυχημένης τράπεζας οφείλονται στην πιθανότητα να γίνει ο...αυγουλοματης πρωθυπουργός.Αυτος που προς μεγάλη απογοήτευση των συμμάχων μας ισχυρίζεται ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπων.Πουσουν Μανολο κι αργησες;

 10. avatar Χωσέ Μανουέλ

  Ο τύπος λερώνει απ' όπου κι αν τον πιάσεις.

  1. avatar Τάνις

   Για τον τσίπρα λες; Συμφωνώ.

 11. avatar σακραμενο

  Πρόεδρε την είπες την κοτσάνα σου!

  1. avatar 4 χρονια κοτσανες πετατε

   ξερετε απο αυτα εσεις οι μαδουρογερμανοι

 12. avatar Γινεται να σε ψηφίζουμε κατ΄ευθείαν εσένα Μπαρόζο!

  Tόσα χρόνια μακρυά απο τη αρπαχτή στο τέλος θα πάθουν κατάθλιψη
  και σεξουαλική ανεπάρκεια.

  1. avatar ανεπαρκεια εχεις εσυ σε ολα…..

   παρτα ολα.....

  2. avatar γιουνκερ και μοσκοβισι…..γλειφετε εσεις,,,μερκελ…..παιατ…σορος…τραμπ….ζαεφ….

   ειναι το ιδιο πραμα.......σας τα πηρανε ολα...ειναι μαγκες και σεις βλακες...η επαναστασηηηηηη?????παειιιιιιιιιιιιιιιιι

 13. avatar SCULLYXL5

  ΜΑΣ ΔΩΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΟΓΛΥΦΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΑΜΕ!!!????????????????????????????????????????

 14. avatar BAROZO ! Εισαι ΟΡΓΑΝΟ της ΝΔ

  μη περιμενεις ! ο ΜητσοΤακης και Η ΝΔ τον ΟΚΤΩΒΡΗ θα είναι στην ΕΛΛΑΔΑ για ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ !

  1. avatar κανετε πολλες τουμπες εσεις….

   μεχρι τοτε θα αλλαξεις πολλες θεσεις.....ειστε παντος καιρου παρταλια......

  2. avatar μιλα η κωλοτουμπα???

   μεχρι τοτε θαχεις κανει καμια 60αρια .....θα αλλαξεις γνωμη.....αυτο το κουσουρι τοχετε εκει στην υπογα της ερτ

  3. avatar Σορος

   Έτσι μπράβο τους δικούς μου να ψηφίσετε τους απλυτους και μην ανυσυχειτε θα σας προσέξω ιδιαιτέρως,εξαλου η μακεδονια μου φτάνει μέχρι τον Όλυμπο.

 15. avatar Χχαχαχαχαχα

  Ο μόνος λόγος που θα βγάλουμε 10ετες ομόλογο είναι ότι περιμένουν να φύγει ο ανίκανος λαϊκιστής και να έρθει ο Κυριάκος. Με λίγα λόγια τον μόνο λόγο που βγαίνουμε στις αγορές είανι ότι θα έχουμε μία κυβέρνηση Κύριάκου.

 16. avatar ptsampi

  Και αλλοι μπορει να περιμενουν νικη του κουλη αλλα η αναμονη προβλεπεται μακρα.....

 17. avatar Χαχα

  Ο Μπαροζο και οι αγορές βλέπουν Μητσοτάκη. Μα πως μπορούσε να ειναι αλλοιώς αφού η ΕΕ πήρε την προς τον νεοφιλελευθερισμό στροφή οταν ο Μπαροζο ηταν ο επι κεφαλής της.

  1. avatar τωρα ειναι αριστεροστρφη?????

   παει τα χασατε ολα...δωσατε μακεδονια...ελλαδα...λαο...δωσατε και το μυαλο σας???????????????????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει