«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατά τη συζήτησή του με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά Θανάση Πλατιά

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε – δεν έχω καταλήξει – ας το πω μια μικρομεσαία χώρα. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11, η «Μακεδονία» τότε έχει 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11, εμείς παρά την κρίση τώρα πάμε στα 190, πολλαπλάσιο δηλαδή από όλους μαζί» ήταν η ακριβή τοποθέτησή του.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κοτζιάς είπε σε άλλο σημείο:  «Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

«Στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Δείτε το βίντεο