Πολύ μακριά από το εγκάρδιο κλίμα των φιλιών και των εναγκαλισμών, που είχαν ανταλλάξει μετά τις τελευταίες εκλογές, ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν σφοδρά πυρά, με τον Πάνο Καμμένο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατάφερε «αυτό που δεν κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι ΑΝΕΛ να μην έχουν το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις επιτροπές, το δικαίωμα να υπάρχουν ως ΚΟ», αναφερόμενος στην επικείμενη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, μετά την προαναγγελθείσα διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πολύ ψυχρό εκτελεστή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «πήρατε το κεφάλι μου και το πήγατε δώρο στον Ερντογάν» και ότι στο επόμενο ταξίδι του θα παραδώσει στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς σοσιαλιστές το κεφάλι των ΑΝΕΛ. «Ελπίζω να μη βγάλετε και καμία φωτογραφία όπως ο κ. Ζάεφ με τον κ. Σόρος», σχολίασε, καταγγέλλοντας πως διέπραξε ένα έγκλημα που οι ΑΝΕΛ δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Αμέσως μετά την ομιλία του Πάνου Καμμένου, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας: «Δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας». «Θα με ευγνωμονείτε που είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε για τέσσερα χρόνια. Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό και δεν επέτρεψα να μείνετε στα κιτάπια της ελληνικής ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», ανέφερε.

Από την έντονη συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ποίηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να αφιερώνει στον πρώην εταίρο του απόσπασμα από το ποίημα «Η πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη: ««Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος απάντησε στον πρωθυπουργό με ένα απόσπασμα από ποίημα του Γεώργιου Στρατήγη αφιερωμένο στον Μπουρλοτιέρη Ματρόζο, ο οποίος λέει, απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Κανάρη: «Αν ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα καπεταναίοι και σε σε δεν θα φορούσαν στέμμα».