Την Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για τη διάσωση των ΑΝΕΛ. Το αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής “Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν”».

Η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής αναρτήθηκε στην «κοινοβουλευτική διαφάνεια».

Σημειώνεται πως πιθανό παράθυρο για να σωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ από τη διάλυση άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο.

Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝΕΛ, μιλώ και για το Ποτάμι, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Είναι ζήτημα πολιτικό, το οποίο τεχνικά και τυπικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής».

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του, αφήνοντας τους ΑΝΕΛ με πέντε βουλευτές.

Οι πέντε είναι μεν επαρκείς για να συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο δεν πληρούν μία προϋπόθεση του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει πως πρέπει και οι πέντε να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Ο πέμπτος είναι ο Αριστείδης Φωκάς, που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.

«Μύλος» με την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί την Παρασκευή. «Θα παραιτηθώ εντός της ημέρας. Εγώ το λόγο μου τον κρατάω. Απλώς θα καθυστερήσω λίγο να πάω στη Βουλή γιατί χάλασε το αυτοκίνητό μου» είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος μετέβη τελικά στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Όπως έγινε γνωστό όμως, δεν παραιτήθηκε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Βούτση, ο βουλευτής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να διατηρήσει την έδρα του για 4-5 μέρες ακόμη, καθώς μέσα στη βδομάδα θα ψηφιστεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Αποδεχόμενος τη σχετική πρόταση, ο βουλευτής διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα παραιτηθεί.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

Μητσοτάκης: Ντροπή να πρωταγωνιστεί στα παιχνίδια ο πρόεδρος της Βουλής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του από την Πάτρα έσπευσε να στείλει αυστηρό μήνυμα στον κ. Βούτση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ειδάλλως, όπως είπε, «θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου».

«Δεν μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο που τη μια μέρα λέει ότι θα παραιτηθεί και την άλλη τον βάζουν να περιμένει λίγο ακόμη. Όπως και δεν μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι ντροπή για τη χώρα και δεν της αξίζει τέτοια κατάντια» είπε με έμφαση.

Καμμένος: Να παραδώσει τώρα την έδρα ο Παπαχριστόπουλος και μετά και ο Κουίκ

Να παραδώσει άμεσα την έδρα του στη Βουλή καλεί τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter, στηλιτεύοντας την απόφασή του να διατηρήσει την έδρα του μέχρι να ψηφιστεί και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση ο Πάνος Καμμένος καλεί τον Τέρενς Κουίκ, που θα πάρει τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου εφόσον εκείνος παραιτηθεί, να παραδώσει επίσης την έδρα, αν αποφασίσει να παραμείνει υπουργός στην κυβέρνηση.

«Η έδρα της Β Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ αν αλήθεια την παραδίδει ο Παπαχρηστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδόσει το όνομα της Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ κατηγορεί τον Βούτση για ευτελισμό της Βουλής

Επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την παρέμβασή του προς τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, κατηγορώντας τον για «ευτελισμό του Κοινοβουλίου».

«Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε σήμερα ο κ. Βούτσης», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, και υποστηρίζει:

«Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο Κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε (!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα είναι κατώτεροι των αξιωμάτων τους. Σήμερα απλά συνειδητοποίησαν ότι έχουν χάσει και το τελευταίο ψήγμα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για λίγους ακόμη μήνες εξουσίας».