Τα επόμενα βήματα για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι ενέργειες που απομένουν μέχρι να οριστικοποιηθεί η ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1:07
26/01/2019
Τα επόμενα βήματα για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών
8
loading

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο, απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Ουσιαστικά, τα σημαντικότερα βήματα έχουν ήδη γίνει με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, και οι επόμενες ενέργειες που απομένουν να γίνουν έχουν μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ήδη χθες το μεσημέρι, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον, η Συμφωνία θα πρέπει να καθαρογραφεί και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, ενώ στη συνέχεια είναι το υπουργείο Εξωτερικών αυτό που θα αναλάβει με ρηματική διακοίνωση να ενημερώσει την κυβέρνηση των Σκοπίων για την κύρωση της Συμφωνίας. Τότε ουσιαστικά η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Ακόμα και τότε, όμως, υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, κυρώνοντας στο ελληνικό κοινοβούλιο το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς συζήτηση στη Βουλή. Εφόσον το Πρωτόκολλο κυρωθεί, επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σταλεί στις ΗΠΑ, τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, η οποία πλέον θα ονομάζεται επισήμως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Την αλλαγή της ονομασίας της θα πρέπει να την γνωστοποιήσει στους διεθνείς οργανισμούς και τα ξένα κράτη με ρηματική διακοίνωση, αν και ήδη σήμερα είχαμε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», το Ισραήλ.

Πάντως, για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στα διεθνή έγγραφα της γειτονικής χώρας προβλέπεται βάσει της Συμφωνίας προθεσμία 5 ετών από την ημέρα έναρξης της ισχύος της, ενώ για τα δημόσια έγγραφα της χώρας για εσωτερική χρήση οι αντίστοιχες προθεσμίες συνδέονται με τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μικρότερο είναι το περιθώριο που δίνεται στη χώρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί αρχαιοελληνικά σύμβολα και σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας. Το περιθώριο αυτό ανέρχεται σε έξι μήνες.

Σημαντική εξέλιξη που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το άνοιγμα εκατέρωθεν πρεσβειών στις δύο χώρες: Η Ελλάδα θα έχει πρεσβεία στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα, ενώ η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει πρεσβεία στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΓΑΤΟΝΙ

  ''Μικρότερο είναι το περιθώριο που δίνεται στη χώρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί αρχαιοελληνικά σύμβολα και σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας. Το περιθώριο αυτό ανέρχεται σε έξι μήνες''

  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΑΤΟΝΙ ΜΑΣ? ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΘΝΟ[...] ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!
  Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΣΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ.

  1. avatar Γ.Σ.

   Πες μου ότι πραγματικά πιστεύεις ότι οι Σκοπιανοί δεν θα χρησιμοποιούν πλέον σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και δεν θα πιστεύουν ότι έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Γι'αυτό μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνάνε. Απλά.

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Όταν ο Τσίπρας έπαθε Παπαγγελή

  Καυστική απάντηση της ΚΝΕ στον Αλ. Τσίπρα

  Η επίδειξη “λενινομάθειας” του Τσίπρα στη βουλή χθες δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την ΚΝΕ, που σε νέο της βιντεάκι παρομοιάζει τη δήλωση του πρωθυπουργού με τις αλήστου μνήμης αναφορές της Έλλης Παπαγγελή.
  Μας θυμίζει λοιπόν μια συνέντευξη του μοντέλου – φιλελέ μαχήτριας την εποχή των διαβόητων αναφορών της στο “Κεφάλαιο”, όπου εκείνη μας ενημέρωνε ότι “τα διάβαζε όλα” και Σούπερ Κατερίνα, και Αφισόραμα, αλλά και τον Μαρξ και τους αρχαίους. Ακολουθεί στο καπάκι η αποστροφή Τσίπρα που “διάβαζε Λένιν μικρός” και διερωτάται μήπως δεν κατάλαβε κάτι καλά.
  ....
  [...]

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  αυτό είναι το κύριο, το κρίσιμο ζήτημα και για τους δύο λαούς, και της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ.
  Και αυτό είναι που γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποκρυφτεί από όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, εδώ μέσα.
  Γιατί αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το "διαίρει και βασίλευε", για αλλαγή συνόρων αύριο στα Βαλκάνια, για την καλλιέργεια του μίσους ανάμεσα τους λαούς.
  Γιατί αυτό είναι τελικά που καθορίζει και τα υπόλοιπα, τις αμφισημίες, τους απαράδεκτους συμβιβασμούς, τα "ήξεις - αφήξεις", δηλαδή όλα τα σπέρματα του αλυτρωτισμού που παραμένουν στη συμφωνία αυτή.
  Αυτά ακριβώς είναι η μοναδική αλήθεια, κ. Τσίπρα, για να δανειστώ και λίγο το σύνθημα από το γνωστό σποτάκι σας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  Κι αυτή την αλήθεια επιδιώξατε από την πρώτη στιγμή να την κρύψετε όχι μόνο εσείς, αλλά και οι υπόλοιποι εδώ μέσα με τις ευλογίες του Πάιατ.
  Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία που υπογράψατε με τον Ζάεφ είναι μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.
  Έχει τη δική τους σφραγίδα, υπογράφηκε με βάση τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί, για να μην αναφερθώ στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τα ίδια "κοράκια" -για να σας θυμίσω ξανά πώς εσείς αποκαλούσατε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, τους Ευρωπαίους μέχρι τις αρχές του 2015.
  ....
  [...]

 4. avatar Last 60

  Εχει κανεις την αυταπατη οτι ο κατι σαν ΠτΔ θα αρθει στο υψος των περιστασεων και ως συνταγματολογος ,νομομαθης και πατριωτης ;Εγω οχι .

 5. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Να τεθεί σε ισχύ η ΠΡΟΔΟΣΙΑ είναι το σωστό.

 6. avatar Солун μου μεγάλη φτωχομάνα

  εσύ που κάνεις τα καλύτερά деца ...... Πάμε όλοι μαζί να συνηθίζουμε σιγά σιγά τη μητρική.

 7. avatar Και τώρα Βόρειοι Νότιοι αγαπηθείτε όλοι μαζί και με μια φωνή ας τραγουδήσουμε τον ύμνο …

  Македонија ξακουστή του Александар η χώρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει