Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας την ομιλία του επικήδειο.

«Σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει στο πολιτικό θάνατο της κοινωνίας, επιχαίρει με τα προβλήματα της χώρας, θέλει την όξυνση και νομίζει ότι με αυτόματο τρόπο θα βρεθεί στην εξουσία χρησιμοποιώντας ως όχημα τις κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τη κρίση, που συγκρούστηκαν με τα προβλήματα αλλά δίνουν τη μάχη οπισθοφυλακής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Εκφράζει απόψεις όχι νέες αλλά συντηρητικές. Όμως σήμερα γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν. Θα κερδίσει όμως το μέλλον και η πρόοδος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και την αναφορά του κ. Τσίπρα για εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το κάνει για να καλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του.

«Ζητά εκλογές μετά από 4 μήνες διπλής εκλογικής αναμέτρησης που προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θέλει να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό. Απαντά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος τον κ. Λαφαζάνη που είπε την πρόδηλη αλήθεια ότι δεν είναι πολιτικά έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, και έκανε λόγο για νέο πολιτικό ύφος και ήθος επιπέδου φτήνιας και ένδειας επιχειρημάτων, όπως είπε, του κ. Τσίπρα. Και συμπλήρωσε:

«Αν πάμε σε εκλογές ποια προοπτική αυτοδυναμίας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί; Με τον κ. Καμμένο ή τον κ. Μιχαλολιάκο;»

Σχολιάζοντας τις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο προστατευόμενος του, ο Κώστας Βαξεβάνης του προσέφερε μεγάλη υπηρεσία με την αποκάλυψη της λίστας καθώς αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ήταν ο μόνος που δεν είχε τίποτα να κρύψει».

«Ποιος όμως του έδωσε τη λίστα; Δεν τον ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Συγκαλύπτει αυτόν που συγκαλύπτει τη λίστα. Γιατί επενδύετε στις πολιτικές αθλιότητες και εγκλωβίζεστε σε αυτές;» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος μίλησε για δραματικές επιλογές που είχε να κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση αλλά και τραγικά διλήμματα που είχε μπροστά του. Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν δική του επιλογή αλλά επιβλήθηκαν από τους δανειστές η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και τα σκληρά μέτρα που οδηγούν στα όρια, την αντοχή της κοινωνίας.

«Όταν βρεθήκανε μπροστά στη κρίση, δεν είχαμε άλλη επιλογή για να σταθεί το κράτος όρθιο με άμεσες δρακόντειες περικοπές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ σε άλλο σημείο καυτηρίασε όσους μιλούν για πολιτική στήριξη από άλλες χώρες κάνοντας λόγο για θεωρητικές συνωμοσίες. Όπως είπε, χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν ρώσικες, κινέζικες ή αραβικές επιλογές. Όλες, πλην της Ευρώπης επιλογές, είναι πιο εχθρικές».

«Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Ήταν λάθος η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου. Ήταν λάθος και των άλλων πολιτικών δυνάμεων και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Από την ΝΔ και την παραδοσιακή αριστερά μέχρι τις φασιστικές ομάδες που κάνουν τώρα επίδειξη δύναμης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και ότι διένυσε τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Αναμένουμε να ανέβουμε και πάλι με τη χώρα. Αυτός είναι ο μόνος στόχος μας.

Είπαμε καθαρά στο λαό για την ανάγκη νέων μέτρων πως θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τις άδικες, τυφλές περικοπές. Δεν παίξαμε το παιχνίδι της δημαγωγίας και των εύκολων υποσχέσεων» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Σεβαστήκαμε την επιλογή του πρωθυπουργού που είχε την ευθύνη των χειρισμών. Υποστήκαμε άδικες επιθέσεις όταν οι άλλοι σιωπούσαν.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τώρα μια συνολική πολιτική. Εκεί θα κριθούν τα θέματα επιμήκυνσης. Η εσωτερική κατανομή του πακέτου μέτρων δεν είναι αυτό που θέλαμε. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Οι συντάξεις για τους ανάπηρους είναι κάτι σημαντικό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι το ΠΑΣΟΚ, κουβαλά το βάρος της χώρας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ορισμένους που με ανιστόρητο μίσος έχουν αναλάβει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τους κάλεσε να αναλογιστούν τι θα γινόταν αν δεν είχε σηκώσει το βάρος και δεν έπαιρνε η χώρα τη δόση.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά. Συνεργάζονται γιατί η έξοδος από την κρίση δεν είναι εμπόριο ούτε τζάμπα ελπίδα. Η ευθύνη της διακυβέρνησης είναι συνεχής και αδιαίρετη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπεκφεύγει, δεν κρύβεται, δεν παίζει παιχνίδια αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγηθούμε έξω από τη κρίση. Γι αυτό θέλει συναίνεση, πανστρατιά, ενότητα επενδύσεις, εθνικό σχέδιο, ανασυγκρότηση, δουλειά, πίστη. Μόνο το μπροστά μπορεί να δώσει δυναμική και ελπίδα στην χώρα», υπογράμμισε ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ ζει ένα δράμα γιατί έχει συνείδηση της κατάστασης Οι εύκολες λύσεις της ανάπτυξης, των ισοδύναμων μέτρων δεν υπάρχουν. Αυτά είναι εύκολα λόγια. Έχουμε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο πακέτο μέτρων γιατί έχουμε εταίρους που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όρια της. Δεν παίζουμε όμως με τη στρατηγική της χώρας».