Αν τα εργασιακά είναι το μείζον θέμα που θα κρίνει αν η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η τελική, η επόμενη ημέρα μετά την συμφωνία των αρχηγών είναι το πρόβλημα που ενδεχομένως και σήμερα θα απασχολήσει τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την ψήφιση των μέτρων, με πολλούς βουλευτές να εμφανίζονται από διστακτικοί μέχρι αρνητικοί.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά την διαγραφή Σταυρόγιαννη, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει την διαδικασία του «μασάζ» σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν εκείνους που βουλευτές που μπορεί να καταψηφίσουν και να τους πείσουν για το αναγκαίο της υπερψήφισης των μέτρων.

Για τον ίδιο λόγο τις επόμενες ημέρες ο Α. Σαμαράς θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του «δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά εθνικής ανάγκης.

Ο καθένας θα πάρει τις δικές του αποφάσεις..». Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ήδη έχουν εκδηλώσει πρόθεση να καταψηφίσουν.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης από τους πρώτους έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει τα εργασιακά. Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί εμφανίζονται οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Μπόλαρης, , Μ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης, Γ. Δριβελέγκας, Β. Γκεγκέρογλου και η Θ. Τζάγκρη.

Στην ΔΗΜΑΡ παρά τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ίδιο τον Φ.Κουβέλη στα εργασιακά και παρά την αποχώρηση του κ. Μιχελογιαννάκη τα πράγματα εμφανίζονται πιο ήρεμα με τους βουλευτές να δηλώνουν ότι αν βρεθεί σημείο ισορροπίας στα εργασιακά θα ψηφίσουν το συνολικό πακέτο των μέτρων.

Πάντως οι ισορροπίες που θα καταγραφούν στην ψήφιση των μέτρων ,η στάση μιας σειράς στελεχών και των τριών κομμάτων θα κρίνουν τις συνολικές αντοχές του πολιτικού συστήματος ακόμα και στην περίπτωση που περάσουν χωρίς μεγάλες.. απώλειες -και όλα δείχνουν ότι θα περάσουν- τα νέα μέτρα που αλλάζουν όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό στάτους των Ελλήνων.