Μέσα στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν ουσιαστικά οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά κι της ΄Ανγκελα Μέρκελ.

Το παρασκήνιο το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος της Κυριακής, καταδεικνύει σύμφωνα με την εφημερίδα την αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, όσο και την επιμονή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις.

«Πείτε μου τι γίνεται. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με την τρόικα»; ήταν η πρώτη ερώτηση που η κ. Μέρκελ έθεσε στον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του είπε: «Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει. Αλλά φοβάμαι πως δεν έχουν όλοι τη διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ».

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν το διέψευσε αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι εφόσον είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Έχετε πάντως αλλάξει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη» πρόσθεσε.

«Πείθουμε πώς ό,τι λέμε το εννοούμε», της απάντησε ο κ. Σαμαράς. «Πιστεύω πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν το τι πραγματικά γίνεται στη χώρα και κυρίως το ότι προχωρούμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε πολύ λίγο χρόνο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος συνεχίστηκε πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε την κ. Μέρκελ ότι η χώρα κάνει και θα κάνει αυτό που πρέπει.

«Πιστεύω ότι μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι το Ελληνικό», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, θέτοντας για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο ζήτημα.