«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την ΑΟΖ και το Καστελόριζο και τις συνεχιζόμενες «διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Η ελληνική θέση είναι ότι η αναζητούμενη, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «θετικές» τις συνομιλίες Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.

«Αφήνουμε την ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, που παραδέχτηκε, πάντως, πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι συνιστά «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες. Η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε χαρακτηριστικά.