Tι είναι το «casus belli» με το οποίο απειλεί την Ελλάδα η Άγκυρα

Η άρση του έχει συμπεριληφθεί στα βασικά κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:26
23/10/2018
Tι είναι το «casus belli» με το οποίο απειλεί την Ελλάδα η Άγκυρα
9
loading

Ο όρος «casus belli» ξαναμπήκε τις τελευταίες ώρες στη φρασεολογία της ελληνικής επικαιρότητας, καθώς η Τουρκία δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε την απόφαση της χώρας του στο «μακρινό» 1995, όταν η Ελλάδα είχε εξαγγείλει το δικαίωμά της στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια βάση του διεθνούς δικαίου.

Τι σημαίνει όμως η φράση αυτή; Σε απόλυτη μετάφραση σημαίνει «αφορμή πολέμου», όπως μεταδίδει το news.gr.

Το χρονικό της «απειλής πολέμου»

Σύμφωνα με το αρχείο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή (Ν. 230/1936 και μεταγενέστερο Ν.Δ. 187/1973). Διατηρήθηκε, εντούτοις, ρητώς το όριο των 10 ναυτικών μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης όσον αφορά στον εναέριο χώρο, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας (Διάταγμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1931, σε συνδυασμό με τον νόμο 5017/1931).

Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Το δικαίωμα επέκτασης του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 ν.μ. είναι κυριαρχικό και ασκείται μονομερώς και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως από τρίτα κράτη (το άρθρο 3 της Σύμβασης, που ενσωματώνει κανόνα εθιμικού δικαίου, ουδένα περιορισμό ή εξαίρεση ως προς το δικαίωμα αυτό θέτει). Η συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων κρατών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει προσδιορίσει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η ίδια η Τουρκία έχει επεκτείνει, ήδη από το 1964, την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.

Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδος), σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.

Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής χρήσης βίας (άρθρο 2, παρ. 4), περί ειρηνικής επίλυσης (άρθρο 2, παρ. 3) και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης (Προοίμιο).

Παράλληλα, δυναμιτίζει τη συμμαχική σχέση που οφείλουν να έχουν κράτη που μετέχουν στην ίδια Συμμαχία και αντίκειται στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ (άρθρα 1 και 2 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου).

Η άρση του casus belli έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας που αποτελεί θεμέλια αρχή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητο ότι ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος δεν είναι δυνατόν να απειλεί με πόλεμο άλλο κράτος και πολύ περισσότερο ένα μέλος της ΕΕ και μελλοντικό εταίρο.

Αποτελεί, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και τη μείωση της έντασης. Είναι προφανές ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σημείων τριβής και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών δεν μπορούν να ευοδωθούν υπό το κράτος απειλής πολέμου».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Ν10

  Τα μεμετια μας τα έχουν πρηξει δεν υπάρχει τρόπος διπλωματικός να το βουλωσουν;

 2. avatar σουλιωτοπουλα

  Από κει θα ξεκινήσουν όλα και κει θα τελειώσουν όλα.. . Όπως ακριβώς τα προφητευσε ο Άγιος Παΐσιος που υπηρέτησε το θέλημα του τριαδικου Θεού μας... Και αντί να μελετάμε την Αγία γραφή μας και να ζούμε σύμφωνα με αυτήν, ασχολούμαστε με ανθρωποειδή... Γιατί οι κυβερνώντες όλων των χωρών άνθρωποι δεν είναι...

 3. avatar Σιθ

  Δυστυχώς οι Έλληνες που είχε πει ο Τσώρτσιλ ότι πολεμάνε σαν λιοντάρια ή τα λιοντάρια σαν Έλληνες, έχουν όλοι πεθάνει.
  Τώρα οι γενιές του ίντερνετ Κάθι της αρπαχτής δεν έχουν τα κοτσια πλέον.
  Σκεφτήτε μόνο εάν καποια άλλη χώρα θα ανέχονταν την συνεχή προκλητικότητα των γειτόνων της όπως εμείς οι δειλοί

  1. avatar gopis

   Αυτές οι γενιές του Ίντερνετ θα σε ξελασπώσουν αν γίνει μακακία πάντως γιατί αν περιμένεις να βγείς στα βουνά φωνάζοντας ΑΈΡΑ μάλλον έχεις μείνει στο 1960

 4. avatar ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΆΜΕ ΣΤΑ 12 Ν .ΜΙΚΛΙΑ ! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ

  ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΣ ΜΑΣ ΚΎΡΙΕ ΠΟΛΈΜΟΥΝ ΑΝ ΤΟ ΤΟΛΜΑΕΙ

 5. avatar Φτωχος

  6α μίλια και 12α μίλια!!!!ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ.Όλα τώρα ξεκινάνε.......

 6. avatar ΕΛΠΙΔΑΓΙΟΚ

  αντισταθμιστικό στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μήπως; να χρυσώσουμε το χάπι μήπως; να μειώσουμε τις εκλογικές συνέπειες μήπως;

  1. avatar Μήπως

   Λέω μήπως είσαι εντελώς ανθελλην και σε τόσο σημαντικές στιγμές του έθνους σου και όταν πολιτικοί επιλέγουν να λύσουν ζητήματα που χρόνια τα ζώα που υποστηρίζεις είχαν βάλει στα ντουλάπια ( γιατί είναι κότες σαν και εσένα ) Που κάθεσαι μέσα στην ανοησία που σε δέρνει και λες βλακείες ;; κλειστο στόμα σου λοιπόν και κάτσε και δες πως γίνεται η χώρα σου κράτος και πάλι μετά απο τα συντρίμμια που άφησαν 40 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ .. κάτσε και δες τι έπρεπε να γίνεται τόσα χρόνια και επιτέλους για μια φορά βούλωσε το γιατί μόνο εσυ και ο πορδοσαλτε έχετε μείνει να λαικιζετε τόσο πολύ !!! Άντε κανέμας τη χάρη βλαξ!

 7. avatar Νινα

  Ε καλα τωρα...και συμμαχοι στο ΝΑΤΟ υποτιθεται οτι ειμαστε αλλα το casus belli ισχυει..και οι παραβασεις...και οι παραβιασεις...και οι απειλες και φοβερες...και αυτα ολα (εκτος των αχρηστων πολιτικων μας) μας φεραν εδω που ειμαστε.....χρεωκοπημενοι και εξαρτημενοι απο αλλους!!!!!βρε καντε την επεκταση....μη φοβαστε τα μεμετια..αλλωστε ολο απειλουν αλλα δεν ειναι και ευκολο να κανουν πολεμο...δε πανε να πνιγουν!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει