Είναι τιμή μου που με προσφωνεί η Βάλια, ένα μέλος της γενιάς των Ελληνίδων που πολλοί τους αντιμετώπισαν σαν να είναι καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Είστε η γενιά που αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο στης χώρας μας και η χώρα μας στέκεται στα πόδια της μετά από χρόνια λιτόιτητας και τη μεγαλύτερη συλλοιγική απελπισία. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εμπιστευτούμε το μέλλον σε εκείνους που μπορούν να το φανταστούν . Θέλω να εγγυηθω ότι ως πρωθυπουργός θα κάνω ότι περνάει από το χέρι για να εξασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η χαμένη γενιά» τόνισε ο πωθυπουργός, στην ομιλία του στο Concordia Annual Summit .

Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας ανέφερε ενώ υπογράμμισε πως η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα κσι απαιτεί μια ευρωπαίκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του.

Η κρίση των προσφύγων δεν είναι πρόβλημα για μία ή δύο χώρες αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή πολιτική για να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ για την συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι «αναλάβαμε την ευθύνη μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταστήσουμε τα Βαλκάνια μία ήρεμη και ασφαλή την περιοχή της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα καθεστώς που αρνείται πεισματικά κάθε ευθύνη για τα σφάλματα των περασμένων ετών και προσπαθεί να πείσει ότι οι μόνοι που πρέπει να υποστούν το φταίξιμο είναι οι πολίτες και οι επιλογές τους. «Προσπαθούν να μας κρατήσουν στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε» είπε και πρόσθεσε ότι «χτίζουν κολοσσιαίους μηχανισμούς παραγωγής ψεύτικων ειδήσεων και προπαγάνδας, με στόχο να εξαπατήσουν τους πολίτες, να τους κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς και φοβισμένοι».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομίλία του τόνισε ότι «είμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι Ευρώπη θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» , κάνοντας λόγο για ένα καινούργιο πλαίσιο, με ξεκάθαρα δικαιώματα και υποχρεώσεις, που θα είναι ταυτόχρονα δίκαια και ρεαλιστικά.

«Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο, το τέλος της εποχής της οικονομικής κρίσης, η οποία διήρκησε για πάνω από 10 χρόνια, είναι η σημαντικότερη είδηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σταθερό έδαφος, όπου μπορούμε να χτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον προόδου για όλους».