Πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική και Δυτική με τους τουλάχιστον 50 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

«Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος είναι μεγάλος. Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν όλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτήν την ώρα όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Θέλω ακόμη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές.

Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του.

Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση.

Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα».

«Είναι σοκαριστικό να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά στις κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας. Στην Ανατολική και Δυτική Αττική, παρά το ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα, δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά υποδομή, κανένα σχέδιο ουσιαστικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τούτες τις ώρες προέχει να σταματήσει η πύρινη καταστροφή, να υπάρξει άμεση, ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ’ όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους», προσθέτει ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας στη δήλωση του «αυτά επείγουν να γίνουν σήμερα. Αμέσως μετά θα μιλήσουμε και για τις μεγάλες εγκληματικές ευθύνες που θυσιάζουν τον άνθρωπο στο βωμό του κέρδους και της εξαπάτησης».

«Για την Ελλάδα ξημέρωσε μια ημέρα πένθους. Μια μαύρη μέρα, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την Αττική. Η σκέψη μας, είναι στις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν, στους συγγενείς και τους φίλους που θρηνούν», σχολίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Και συνέχισε λέγοντας: «Οι τραυματίες και όσοι έχασαν ή παλεύουν να σώσουν τα σπίτια τους, δίνουν ακόμη τη δική τους προσωπική μάχη, απέναντι στον πόνο και την καταστροφή. Με τις πληγές ανοιχτές, δεν είναι ώρα για σενάρια συνωμοσιολογίας, ή απόδοσης ευθυνών. Προέχει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της εθνικής καταστροφής.

Η ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, της αστυνομίας, των εθελοντών και όλων των δυνάμεων που δίνουν την υπεράνθρωπη μάχη από χθες, ας γίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλους».