Για «κρεσέντο ύβρεων» από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποτελεί ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, όπως σχολίασε.

Χαρακτήρισε «δείγμα θράσους» την κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ενώ επεσήμανε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο.

«Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει «σοκ» για τον ελληνικό λαό, αλλά «ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια», και παρατήρησε ότι, πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «τζάμπα μάγκα» τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων, την οποία χαρακτήρισε «τρυπολογία», γιατί, όπως είπε, είναι μια «τρύπα στο νερό» και «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Τόνισε ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην «τρύπα», αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι γίνεται εθνικά επικίνδυνος με τον «ακροδεξιό παροξυσμό» του, ενώ αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τόνισε ότι λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα και παρατήρησε: «Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο “Μακεδόνες” στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος “Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους».