Την ανάγκη δημιουργίας σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε παράλληλα ότι η χώρα μας μετά το 2009 έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ως πυροκροτητής στην κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη του Νότου, και όχι μόνο.

Επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «είχαμε μια κυβέρνηση, όπου ο πρωθυπουργός που ανέλαβε, ο Γεώργιος Παπανδρέου, κατάφερε να κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο είχε».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο κ. Παπανδρέου «ήταν ένας πρωθυπουργός, ο οποίος κατάφερε να πουλήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου της Κεντρικής Τράπεζας, όταν είχε ήδη συμφωνήσει με τον διοικητή του ΔΝΤ να εντάξει τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης», ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου άφησε τον υπουργό Οικονομικών του να αλλοιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και να τη φέρει σε δυσμενέστερη θέση».

Είπε ακόμη ότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία διαδέχεται μια άλλη κυβέρνηση «με τους ίδιους ακριβώς συνεταίρους, με ολίγον αριστερά μέσα, και το μόνο που κάνει είναι να υπόσχεται. Με επιστολές προς τη Γερμανία, τη χώρα που θέλει να κατακτήσει πολιτικά την υπόλοιπη Ευρώπη, υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει ό,τι ακριβώς έχει πει. Το έκανε την ίδια βραδιά όπου ο Νότος αντιστέκεται και καταφέρνει να πάρει μια απόφαση που έδωσε ανάσα στην Ισπανία, την Ιταλία ακόμα και την Ισλανδία».

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος δεν θα επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, «αν δεν ξέρουν ότι υπάρχει ένας σταθερός φορολογικός νόμος που έχει την ίδια ισχύ με το νόμο της Ναυτιλίας. Δηλαδή κανένας υπουργός Οικονομικών, όσοι και να αλλάξουν, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να το αλλάξει για τα επόμενα χρόνια».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρώτα από όλα πρέπει να δημιουργηθεί στη χώρα μας περιβάλλον φορολογικής σταθερότητας και είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική με τους γείτονές της σε κλάδους όπως ο Τουρισμός από την στιγμή που ο Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι 23% και έχει να ανταγωνιστεί την Τουρκία με 8%, την Ιταλία με 10% ή τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες.

«Μια χώρα στην οποία οι επιχειρήσεις πληρώνουν 45% φόρο, όταν ακριβώς απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην Τουρκία ή βόρεια στη Βουλγαρία ή στην Αλβανία, ο φόρος είναι 10% δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανταγωνιστεί τις γύρω περιοχές και να φέρει επενδύσεις», είπε ο κ. Καμμένος.

Εκτίμησε, όμως, ότι όλα αυτά αλλάζουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, «όχι όμως η πολιτική βούληση να είναι κάποιοι αρεστοί σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να εκτελούν εντολές συγκεκριμένων κέντρων αποφάσεων».

Ο κ. Καμμένος πρότεινε την σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, την μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα τουριστικά προϊόντα, την διαμόρφωση μιας σταθερής νομοθεσίας που θα προσελκύσει επενδύσεις, και την κατάργηση όλων εκείνων των νόμων που προβλέπονται από την πολεοδομία ή και από την αρχαιολογία για την διευκόλυνση επενδύσεων.

«Χρειάζονταν 19 χρόνια για να αντιμετωπίσει κανείς την πολεοδομία να κάνει χάραξη ακτογραμμής, να αντιμετωπίσει τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πάντα βρίσκουν αρχαία, γιατί πάντα υπάρχουν αρχαία σε κάθε γωνία της χώρας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά μια χώρα να φτωχύνει. Έχει τόσα νησιά και καταλήγει να μην μπορεί να φιλοξενήσει ούτε καν ένα μικρό ιστιοπλοϊκό στόλο», είπε ο κ. Καμμένος.

Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία πλωτών μαρίνων, οι οποίες θα γίνουν εκτός των προδιαγραφών που προβλέπεται από την αρχαιολογία και πολεοδομία και είπε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 8.000 σκάφη σε off shore εταιρείες, διότι, όπως είπε, για να μπορέσει ένα σκάφος πάνω από 18 μέτρα να έχει μέχρι πρότινος την ελληνική σημαία θα έπρεπε να έχει μια σύνθεση πληρώματος, την οποία δεν μπορεί να πληρώσει κανείς.