Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη πριν λίγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Απουσίαζαν από τη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Απόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης λόγω της Συνόδου Κορυφής. Οι προαναφερόμενοι δεν έχουν δώσει ακόμη το νενομισμένο όρκο για το βουλευτικό αξίωμα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ) και ο Θεόδωρος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ο μοναδικός προτεινόμενος για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και για τον λόγο αυτό στους βουλευτές είχαν από νωρίς διανεμηθεί δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα ήταν τυπωμένο το όνομα του κ. Μεϊμαράκη και το άλλο ήταν λευκό.

Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας το νενομισμένο όρκο έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινή πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας της Βουλής για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.