Η οριστικοποίηση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ (αύριο στις 6 το απόγευμα) προκάλεσε για άλλη μία φορά ένα κύμα φημών και…πληροφοριών γύρω από τις αλλαγές που αναμένονται στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά τα πάντα, πλην της αλλαγής ονόματος και συμβόλων. Και αν προκύψει αλλαγή ονόματος στο ΠΑΣΟΚ αυτή θα προκύψει μόνο αναγκαστικά καθώς δεν αποτελεί επιλογή Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με το επιτελείο του, δε θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως δε θεωρεί τέτοιες αλλαγές προϋποθέσεις για να πετύχει η όποια συνταγή ανασύνταξης του κόμματος.

Ίσα – ίσα, θεωρεί ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν με βάση το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διατηρηθεί ο διαχρονικός χαρακτήρας του κόμματος, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλα μεγάλα κόμματα στην Ευρώπη που έχουν περάσει αντίστοιχες κρίσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και ένα αλλά. Και αυτό σχετίζεται με την οδό που θα επιλεχθεί για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος του ΠΑΣΟΚ που είναι χρεωμένο κατά 130 εκατ. ευρώ και με βάση την κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών (το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προπληρωθεί και χρησιμοποιήσει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού των τριών επόμενων ετών) δύσκολα θα μπορέσει να αποπληρώσει.

Ο κ. Βενιζέλος, προεκλογικά είχε κάνει λόγο για την έλευση διεθνούς οίκου για τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος, αλλά και την επίλυση των οικονομικών του προβλημάτων. Αλλαγή ονόματος λοιπόν θα προκύψει μόνο εάν το ΠΑΣΟΚ οφείλει να περάσει από τη διαδικασία της πτώχευσης και της διαγραφής χρεών και να κάνει μία νέα αρχή ως εταιρεία με νέο όνομα.

Σε πολιτικό επίπεδο, αύριο ο κ. Βενιζέλος θα προτείνει γραμματέα και προεδρείο κοινοβουλευτικής ομάδας, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αλλά και θα δώσει στίγμα για τις αλλαγές που έπονται στο ΠΑΣΟΚ (γραμματέας και Εθνικό Συμβούλιο).

Οι συνεργάτες του θεωρούν βέβαιη τη διάλυση και επαναφορά της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΠ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα πρόσωπα που θα επιλεγούν και θα θητεύουν σε αυτές τις θέσεις (κοινοβουλευτικές ή κομματικές) θα είναι άφθαρτα και νέα πρόσωπα. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα διαρκέσει ως το συντακτικό συνέδριο του Σεπτεμβρίου με ενδιάμεσο σταθμό μία κρίσιμη συνδιάσκεψη στις αρχές του Ιουλίου.