Ο σταθερός προσανατολισμός όλων των πλευρών στην Ευρώπη «είναι η έξοδος από τα μνημόνια με αναπτυξιακό σχέδιο και με ρύθμιση του χρέους» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο».

Όπως είπε, η συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα και στον διεθνή Τύπο «έχει μετατοπιστεί στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και «ήταν σίγουρα στόχος της ελληνικής πλευράς από τότε που ανέλαβε, αλλά δεν ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο».

«Έγινε δυνατό μετά από τη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατοπιστεί η συζήτηση, ώστε σήμερα να μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι ο σταθερός προσανατολισμός όλων των πλευρών είναι η έξοδος από τα μνημόνια με αναπτυξιακό σχέδιο και με ρύθμιση του χρέους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μόνο ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς μπορούμε να αποτιμήσουμε ότι πλέον στο τραπέζι του διαλόγου με τους θεσμούς είναι η ατζέντα της ανάπτυξης και της ρύθμισης του χρέους».

Στις αιτιάσεις κάποιων ότι και με τη διευθέτηση του χρέους η εποπτεία θα συνεχιστεί, η κ. Σβίγκου απάντησε πως «όσοι λένε τέτοιες ανοησίες, προσπαθούν να υποτιμήσουν τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια».

Υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε μια εντελώς άλλη φάση, «η οποία μας επιτρέπει με αισιοδοξία και με πολύ διαφορετικές δυνατότητες να σχεδιάσουμε το μέλλον», με επίκεντρο την δίκαιη ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη στήριξη των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων.

Ανέφερε μάλιστα ότι «αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να κάνουν την επόμενη περίοδο, αντί επικοινωνιακά να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της εξόδου και αντί να προσπαθούν με νέα σενάρια καταστροφολογίας να ρίξουν στάχτη σε όλα όσα έχει πετύχει η ελληνική πλευρά».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει συνεννόηση σε κανένα από τα θέματα με την αξιωματική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε: «Είναι σίγουρα αρνητικό, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο βαραίνει την ίδια. Αλλά όταν ο κ. Μητσοτάκης τη μία μέρα λέει ότι δεν πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση και την άλλη λέει ότι από την αρχή ήταν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, τη μία λέει ότι στα ελληνοτουρκικά πρέπει να έχουμε ενιαία φωνή και την επόμενη μέρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το ίδιο και με το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, όπου τη μία μέρα λέει ότι είναι εθνική θέση το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας και την επόμενη ότι δεν πρέπει να λυθεί το ζήτημα, καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που και η ίδια η ΝΔ φάσκει και αντιφάσκει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν αντιληφθεί όλοι οι πολίτες και δεν βαραίνει την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Αναφορικά με το ονοματολογικό, η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Εμείς έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις και της σύνθετης ονομασίας, αλλά και της συνταγματικής αλλαγής της ονομασίας, (σσ: αλλά) υπάρχουν δυσκολίες από την πλευρά της FYROM κυρίως ως προς το δεύτερο σκέλος».

Όπως είπε, η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο μια λύση η οποία και θα βελτιώνει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και θα βοηθά στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τόνισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει όλα τα επιμέρους διμερή ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, ώστε να επικεντρωθεί στο πραγματικό πρόβλημα που αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα και την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί όλα τα ζητήματα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα και «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία και τις διεθνείς της συμμαχίες, ώστε η Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της σύνεσης».

Σχετικά με τις επιθέσεις προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα «με ενιαία φωνή και με μία ενιαία πολιτική». Σημείωσε πάντως, ότι «έχει μια σημασία να κρατάμε και τους τόνους χαμηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι κινήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων δεν είναι υψηλές προτεραιότητες».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.