«Η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν εκλογικό σχεδιασμό σε μια εποχή που η χώρα θα έπρεπε να έχει περισσότερο στραμμένη την προσοχή της στο πώς θα βγει σοβαρά από την κρίση», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Προφανώς είναι εκλογικός ο προϋπολογισμός του 2018 και οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση όλον αυτόν τον καιρό. Θα έλεγα ότι είναι πολύ καθαρός και ο στόχος της, ότι θα βγούμε να πάρουμε μία απλή συγκεκριμένη διαβεβαίωση για το χρέος, θα βγούμε τυπικά από το μνημόνιο όπως όπως, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε πλεονάσματα, μήπως μπορέσουμε να δώσουμε σε μερικές κοινωνικές ομάδες […] Τώρα αν θα γίνουν εκλογές τον Μάιο ή θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2018 είναι μία ιστορία, που έχει σχέση και με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις», εκτίμησε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη πως «σενάριο καθαρής εξόδου από τα μνημόνια είναι αδύνατο να υπάρχει από τη στιγμή που έχει δεσμευθεί η χώρα για τα πλεονάσματα, για περαιτέρω περικοπή δαπανών και συντάξεων τα επόμενα χρόνια». «Βγαίνω καθαρά από το μνημόνιο σημαίνει ότι καθορίζω απολύτως την πολιτική μου τα επόμενα χρόνια και σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική και σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική και σε ό,τι αφορά την ανάλυση των κονδυλίων του προϋπολογισμού κ.λπ.», εξήγησε, σημειώνοντας πως μια καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 «είναι σενάριο περισσότερο κομματικής παρά εθνικής σωτηρίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για εθνική συνεννόηση ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε: «Η άποψή μας είναι σαφής. Το μέγιστο δυνατό εύρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε μία πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, την οποία ο λαός θα επικυρώσει με την ψήφο του στις εκλογές που θα έλθουν». «Την επόμενη κυβέρνηση θα την εκλέξει ο λαός και δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τη λαϊκή ετυμηγορία με υποθετικά σενάρια – ποιος θα έλθει πρώτος, ποιος δεύτερος, αν θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση κ.λπ.», επισήμανε, εκτιμώντας πως «η λαϊκή ετυμηγορία θα ανατρέψει τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς και θα ανοίξει ένα πεδίο μεγαλύτερων αλλαγών στη χώρα σε ό,τι αφορά το μοντέλο της διακυβέρνησης».