«Ας κρατήσει την όρεξη του. Δεν τον ενδιαφέρει πώς κυβερνιέται η χώρα, πώς θα δώσουμε πίσω συντάξεις και μισθούς, πώς θα μειώσουμε την ανεργία, αλλά το ποιος θα κυβερνήσει. Το όραμα της αυτοδυναμίας. Αυτό είναι παλαιοκομματική ματαιοδοξία», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι: «Κάποιοι ανέλαβαν την ευθύνη και κάποιοι με αμφιθυμία όπως ο πρόεδρος της ΝΔ ο Α. Σαμαράς» και πρόσθεσε ότι από τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την Αριστερά, ήταν αυτός και η αριστερά που δεν ήθελαν το μνημόνιο. Επεσήμανε ακόμη ότι: «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς».

Παραδέχθηκε λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «πικράναμε και αδικήσαμε το λαό» και επεσήμανε: «Δεν πείθει ο πρόεδρος της ΝΔ. Βασικό ατόπημα, βαθύτερη αιτία για τη δυσπιστία εταίρων μας είναι το γεγονός ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ. Δεν πείθονται ότι μπορεί αυτή η αμφιθυμία, η αλλαγή στρατηγικών και δομών μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας. Πρέπει να ξέρει ποια είναι η άποψη των ευρωπαίων για αυτόν. Να ξέρει πως αντιμετωπίζουν τη δική του στάση. Να λέμε την αλήθεια, να είμαστε ειλικρινείς».

«Πιστεύω ότι μπορούσε να εφαρμοστεί άλλη πολιτική. Αλλά αποφασίζει μόνη η Ελλάδα; Δεν ξέρει ο Α. Σαμαράς στο ΕΛΚ από την οποία προέρχονται 16 κυβερνήσεις τι αντιλήψεις επικρατούν; Γιατί δεν επιχειρεί να πείσει τους ομοϊδεάτες του;» ανέφερε και είπε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν βιαστικό.