Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο Δημόσιο και στον εκτελεστικό βραχίονα του. Εως τώρα τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων τους τοποθετούσε ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τους υπουργούς και ήταν κομματικά πρόσωπα. Μάλιστα οι εξουσίες τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για πολιτευτές που δεν κατάφεραν να γίνουν βουλευτές και σε κάθε περίπτωση για κομματικά στελέχη.

Πλέον η τρόικα αλλάζει μόνιμους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι θα επιλέγονται με διαγωνισμό και έτσι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα.

Η συμφωνία επήλθε στη συνάντηση που είχε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη με την τρόικα στην Αθήνα.

Συμφωνήθηκε ότι οι προκηρύξεις για τους γενικούς διευθυντές και γενικούς γραμματείς θα αρχίσουν να εκδίδονται από της αρχές Δεκεμβρίου και έως το τέλος της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν βγει όλες οι προκηρύξεις. Ετσι από το 2018 πλέον δεν θα υπάρχουν διορισμένοι από κυβερνήσεις και κόμματα γενικοί γραμματείς στο δημόσιο, αλλά θα έχουν τετραετή θητεία.

Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το 2018 θα εφαρμοστούν πλήρως οι διαδικασίες αξιολόγησης και κινητικότητας που ξεκίνησαν από φέτος.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων, στη θέση των γενικών γραμματέων προσδιορίζεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Επειδή η διαδικασία έχει υπερβεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση της περιόδου «συνύπαρξης» με τους γενικούς γραμματείς σε περίπου τρεις μήνες αντί του εξάμηνου.

Σημειώνεται, ότι η επιλογή τους θα γίνει από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, όπου έχουν εγγραφεί οι «προσοντούχοι» υπάλληλοι. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, υπό το ΑΣΕΠ.