Στοιχεία για τον αριθμό όσων αποφυλακίστηκαν δυνάμει των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και στη συνέχεια διέπραξαν νέα αδικήματα, ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης απευθύνει την ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατοι νόμοι αποσυμφόρησης των φυλακών, γνωστοί ως νόμοι Παρασκευόπουλου και Κοντονή, με τους οποίους έχει αποφυλακισθεί ένας μεγάλος αριθμός καταδικασμένων ακόμη και για βαριά εγκλήματα, αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες, που έχουν συμβάλει στην έξαρση της εγκληματικότητας».

«Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τα άκριτα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών που έχει υιοθετήσει και να εισάγει νέες σύγχρονες μεθόδους, όπως αυτές που ισχύουν σε όλα τα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη», αναφέρει ο Νικήτας Κακλαμάνης και ζητεί να ενημερωθεί επίσης ποιος είναι ο αριθμός αδειών που έχει δοθεί από τον Ιανουάριο του 2015 ως σήμερα καθώς και πόσοι από τους αδειούχους κρατουμένους παραβίασαν το δικαίωμά τους και δεν επέστρεψαν στις φυλακές.

«Στην Ελλάδα του 2017, στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, η λέξη “ασφάλεια” φαίνεται έχει χάσει το νόημα της», αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις αποφυλακισθέντων, οι οποίοι έχουν ήδη υποτροπιάσει μετά την αποφυλάκισή τους τελώντας νέα εγκλήματα.

Ο βουλευτής καλεί τους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή πόσοι κρατούμενοι έχουν αποφυλακισθεί δυνάμει των διατάξεων των νόμων 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 και για ποια αδικήματα είχαν καταδικασθεί. Επίσης, σε πόσους κρατούμενους έχουν δοθεί άδειες από 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα, πόσοι από αυτούς έχουν επιστρέψει με το πέρας της άδειας τους, πόσοι από αυτούς παραβίασαν την άδειά τους και δεν επέστρεψαν, καθώς και για ποια αδικήματα είχαν καταδικασθεί οι κρατούμενοι που έλαβαν άδεια. Ζητά εξάλλου στοιχεία, πόσοι κρατούμενοι από αυτούς που έχουν αποφυλακισθεί με τους νόμους 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 και πόσοι από αυτούς που παραβίασαν τις άδειές τους, συνελήφθησαν εκ νέου γιατί διέπραξαν νέα αδικήματα.