Τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την επανίδρυσή του με τη μορφή νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα «Επίκαιρα», υψηλόβαθμη πηγή της Ιπποκράτους αποκαλύπτει ότι: «ο κ. Παπανδρέου κινείται με λογική υπέρβασης του παρόντος πολιτικού σκηνικού, καθώς έχει διαπιστώσει πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην ελληνική κοινωνία, γι’ αυτό, όσο κι αν θεωρείται επώδυνο, πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι καινούργιο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο τέως πρωθυπουργός δείχνουν ότι με δυσκολία θα καταφέρει να συσπειρώσει το σκληρό και ιστορικό πυρήνα της παράταξης που αποτελεί το 15% -20% του εκλογικού σώματος.

Και γι’ αυτό έχει καταστρώσει τη στρατηγική του με τρεις άξονες. Πρώτος είναι η υπεράσπιση της πολιτικής που ακολούθησε την προηγούμενη διετία. Δεύτερος στόχος είναι η πολιτική εκμετάλλευση της όποιας συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολόγων και την εθελοντική αναδιάρθρωση. Και τρίτος η αποδυνάμωση των δελφίνων και ο καταλογισμός για τις ευθύνες της συντριβής στις εκλογές.

Πάντως, είναι πιθανό ότι μετά τις εκλογές, υπάρχουν πιθανότητες από τη διάσπασή του να προκύψουν δύο νέα κόμματα. Το κόμμα Παπανδρέου καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θα κρατήσει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ για να μη μπορέσει να κατέλθει στις εκλογές κόμμα με αυτή την ονομασία- και το κόμμα των φιλελεύθερων εκσυγχρονιστών, στο οποίο μπορεί να στεγαστούν  όλες οι μειοψηφικές δυνάμεις που παρασκηνιακά συνεργάζονταν τόσα χρόνια και βρίσκονταν διάσπαρτες σε όλα τα κόμματα.

Η μάχη για τη διάσωση της όποιας πολιτικής προίκας της Κεντροαριστεράς θα είναι σκληρή και θα επηρεάσει την τελική διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη.