Να γίνει σεβαστή η απόφαση για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών και να επιβληθεί ένας ψηφιακός φόρος στις πολυεθνικές του διαδικτύου, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ.

«Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά. Πρέπει ταυτόχρονα να γίνονται σεβαστές προηγούμενες αποφάσεις, όπως αυτές για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να προωθήσουμε ένα νέο σύστημα Ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών και ζωτικής σημασίας να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την Ψηφιακή Ευρώπη, είπε ότι πρέπει να συνδυαστεί με έναν ψηφιακό φόρο, ούτως ώστε και οι ίδιοι πόροι της ΕΕ να ενισχυθούν και οι πολυεθνικές του διαδικτύου να φορολογούνται δίκαια και όπως τους αναλογεί.

Επιβεβαίωσε επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τη μεγάλη σημασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA, που εδρεύει στην Ελλάδα, για την κυβερνοασφάλεια και υποστήριξε την πρόταση της Πορτογαλίας για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές στα δάση.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία, επισήμανε τη σημασία της τελευταίας για την ύπαρξη της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας την περίφημη αποστροφή του Τόμας Τζέφερσον: αν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να έχουμε κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό θα έπρεπε να διαλέξουμε το δεύτερο.

Στο περιθώριο της πρωινής συνεδρίασης του συμβουλίου, ο κ. Κατρούγκαλος είχε διμερή συνάντηση με την ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τζόυς Ανελαίι (Joyce Anelay) ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο για την πρόοδο των συζητήσεων για το Brexit.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το «Brexit», ύστερα από πέντε γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει καταγραφεί.

Σημειώνεται πως η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Οκτωβρίου.