Αιχμηρή κριτική, η οποία επισκίασε ακόμα και τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σε παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι προωθούμενες διατάξεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα» και επεσήμανε ότι πολλές ρυθμίσεις, είναι πιθανόν, να κριθούν αντισυνταγματικές.

«Υπάρχουν διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με τον ποινικό κώδικα» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «κάποιες διατάξεις που ισχύουν σήμερα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που προωθούνται, μέσω του νομοσχεδίου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να επανεξετάσει κάποιες ρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Από την πλευρά τους τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ διαμήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αποφυλακιστούν ακόμα και κάποιοι που έχουν διαπράξει κακουργήματα, σχολιάζοντας τη διάταξη που προβλέπει την απόλυση ακόμα και κρατουμένων που εκτίουν ποινή μέχρι 10 ετών, αφού έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Απαντώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου, διαβεβαίωσε ότι η διάταξη δεν αφορά εμπόρους ναρκωτικών και πρόσθεσε ότι η απόλυση θα γίνεται υπό όρους, ενώ υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις τόνισε ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα «δεν χωράνε λαϊκισμός και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Εντωμεταξύ, τροποποίησε διάταξη που προβλέπει την υπό όρους παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών εφόσον οι αποφάσεις με τις οποίες έχουν επιβληθεί δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιοδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Ειδικότερα, μειώθηκε από ένα έτος σε έξι μήνες η διάρκεια των ποινών όπου έχει εφαρμογή το άρθρο και εξαιρέθηκαν τα αδικήματα της δωροδοκίας (ενεργητική και παθητική), της απιστίας περί την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, στην ολομέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το υπερψηφίζει.