«Δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδάκι, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αυτό ανησυχεί το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που είχε μάθει σε άλλους δρόμους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η αντιπολίτευση -και πρώτα και κύρια η ΝΔ- αποδεικνύει με τη στάση της ότι ολοένα και προσδένεται στο πιο συντηρητικό, στο πιο οπισθοδρομικό παρελθόν αυτής της χώρας. Η αιτιολογική βάση με την οποία κάνει αντιπολίτευση είναι οι πιο παρωχημένες απόψεις από τη μία πλευρά και καμία πρόταση από την άλλη» ανέφερε ο αν. υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαμορφωθεί «ένα νέο μείγμα οικονομίας, μία νέα οικονομία και αυτή να προχωράει με σταθερά βήματα και με πρόσημο κοινωνικό, όσον αφορά την αναδιανομή».

«Το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται έξι μονάδες κάτω, μέσα σε δύο χρόνια, το γεγονός ότι σήμερα μπήκε μπροστά η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που δίνει αναπνοές σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οφειλέτες, το γεγονός ότι στην Ελλάδα πια ο καθένας έχει πρόσβαση -είτε είναι ασφαλισμένος, είτε ανασφάλιστος- στη δημόσια υγεία, το γεγονός ότι σβήνονται οφειλές προς τα νοσοκομεία -ιδιωτικά και δημόσια, αποδεικνύουν ότι γίνονται βήματα μπροστά και αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτά πρέπει να επιταχυνθούν και από την άλλη μεριά να αποκτούν ένα έντονο κοινωνικό περιεχόμενο» επισήμανε.

«Η σημαία δεν είναι έπαθλο, είναι τιμή»

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για το Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει ότι η επιλογή σημαιοφόρου στο δημοτικό θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας, ο κ.Βίτσας παρατήρησε: «Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δώσει τη ζωή τους για τη σημαία, χωρίς να έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το σχολείο πρέπει να προάγει τη μόρφωση και τον συναγωνισμό, αυτό είναι το κεντρικό θέμα. Η σημαία δεν είναι έπαθλο, είναι τιμή. Με αυτήν την έννοια, να μη μπαίνουμε σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, όσον αφορά τη σημαία. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα και δεν έχει να κάνει με την αριστεία, δεν έχει να κάνει αυτό με την προσπάθεια που κάνει ο μαθητής να μάθει γράμματα και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που υπήρξε πολλές φορές σημαιοφόρος και στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο».

Ο αν. υπουργός γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα σταδιοδρομίας των στρατιωτικών θα έλθει στη Βουλή τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Βασικό μας ζήτημα δεν είναι να γεμίσουμε την επετηρίδα προς τα πάνω, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σαν χώρα να προσελκύουμε καινούριο κόσμο στις τάξεις του ελληνικού στρατού, στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι ένα θέμα που συζητάμε και δημοσιονομικά», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «βεβαίως θέλουμε πριν τα 58 να μη φεύγει κανένας».

Περιγράφοντας το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Βίτσας εξήγησε πως αυτό «περιλαμβάνει πρώτον τον καθορισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων με βάση την πιθανή απειλή, δεύτερον την άνοδο της διαθεσιμότητας των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, τρίτον τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και τέταρτον και πέμπτον, που είναι και σοβαρότατα κατά τη γνώμη μου, το να δίνουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης μόρφωσης στο σύνολο του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και συγχρόνως να διαμορφώνουμε συνθήκες ζωής, που να τους κρατάνε απερίσπαστους στο κύριο έργο τους».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας ο αν. Υπουργός σημείωσε: «Έχουμε κάθε λόγο να επαγρυπνούμε. Βεβαίως ο πρώτος ρόλος ανήκει στο να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο και να κάνουμε τις διπλωματικές ενέργειες. Συγχρόνως θα πρέπει από την πλευρά της Άμυνας να είμαστε πάντοτε έτοιμοι και να διαμορφώνουμε πυρήνες σταθερότητας. Τα συμμαχικά τρίγωνα που διαμορφώνει η χώρα μας με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία δεν έχουν μόνο τον στόχο της αμυντικής θωράκισης, αλλά έχουν και τον στόχο ότι μπορούμε στη Μεσόγειο όλοι μαζί να συναναπτυχθούμε σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα ο ένας του άλλου».