Αντιδράσεις και σχόλια από κόμματα και όχι μόνο, προκαλεί η μετακίνηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην ΓΓ του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ μιλά για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία»: «Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών. Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να ‘εξυπηρετήσουν’ και να ‘εξυπηρετηθούν’ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.  Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου με την διορισμένη πλέον κα Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της. Η υπονόμευση των θεσμών από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επικίνδυνη για την Δημοκρατία».

«Μόνο σαν αστείο μπορεί να φανεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες αφού εγκατέλειψε την κορυφαία θέση δικαστή στη χώρα, τοποθετείται στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Το μήνυμα στους ανώτατους δικαστές είναι ένα: ‘Συνεργάσου με την κυβέρνηση και εδώ είμαστε. Σήμερα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αύριο σε έναν οργανισμό, σε μια προεδρία, σε μια Ανεξάρτητη αρχή’. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας αυτή η επιλογή» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πρόταση απαγόρευσης της μεταπήδησης Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών στην Εκτελεστική Εξουσία κατέθεσαν οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης.

«Η κατάληψη της θέσης της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών» διαπιστώνουν σε κοινή τοποθέτηση τους οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης.

Όπως αναφέρουν «ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win – win παίγνιο, όπου δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας» γεγονός που «υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Οι δυο πρώην γενικοί γραμματείς, μάλιστα, προτείνουν τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου χρονικού ορίου «μετά τη  τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδηση τους σε θέσεις της Εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση» σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί « το κράτος δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους πολίτες για την ασφάλεια των δικαιωμάτων τους» αναφέρουν.