Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Τα πεπραγμένα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, που πέθανε σε ηλικία 99 ετών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3:27
29/05/2017
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
20
loading

Γεννηθείς στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918, ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού, Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944), και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. Από αρκετά νωρίς ενεπλάκη στα κοινά και ακριβώς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους «Βενιζελικούς Φιλελεύθερους», των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1945, επανέκδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Κήρυξ Χανίων», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα το 1951 ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961 εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της Ένωσης Κέντρου, που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1964, πρωταγωνίστησε στις ενδοκομματικές διενέξεις που συγκλόνισαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους ήρθε σε ρήξη με τον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Συντονισμού, Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία οξύνθηκε με την αμφιλεγόμενη αποκάλυψη μυστικής οργάνωσης στο στρατό (υπόθεση «Ασπίδα») και είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα «Ιουλιανά» το 1965, που οδήγησαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το βασιλιά Κωνσταντίνο Β' και στο σχηματισμό αλλεπάλληλων κυβερνήσεων από πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου που αποχώρησαν από το κόμμα.

Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το 1973 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συνδυασμού Νομού Χανίων, αλλά αν και πήρε 11.322 ψήφους, δεν εξελέγη βουλευτής, παρότι κατετάγη δεύτερος σε αριθμό ψήφων στο νομό.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και εξελέγη στην περιφέρεια Χανίων ως αρχηγός του νεοσυσταθέντος από τον ίδιο κόμματος Νεοφιλελευθέρων.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1978, προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους έναντι 42 του δεύτερου υποψήφιου Κωστή Στεφανόπουλου. Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, μετείχε ως αρχηγός του κόμματος, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο με ποσοστό 40,84% και 126 έδρες.

Το Σεπτέμβριο του 1987, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Κομμάτων (IDU), θέση στην οποία επανεξελέγη το 1989 και το 1992.

Το 1989 μετείχε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στις 20 Ιουνίου 1989 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία όμως παρέδωσε, αφού οι προσπάθειες που κατέβαλε στο τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα απέβησαν άκαρπες.

Γίνεται πρωθυπουργός

Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989, στις οποίες το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, η ΝΔ συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.

Στις 12 Ιουλίου 1991 πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των επιθετικών όπλων από τις περιοχές της ελληνικής Θράκης, της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της νότιας Βουλγαρίας. Η πρόταση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αθήνα, έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Βουλγαρία, αλλά δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκία. Το διήμερο

Υπήρξε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Διάσκεψης των Αθηνών, 1-2 Μαΐου 1993, η οποία εγκωμιάστηκε ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού, κατά τη διάρκειά της, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραντζιτς, πείστηκε να υπογράψει υπό όρους το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν.

Η υπογραφή του Σέρβου ηγέτη, έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινή γνώμη, ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία, αλλά λίγες μέρες αργότερα, το αυτοανακηρυχθέν κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το ειρηνευτικό σχέδιο και παρέπεμψε την έγκρισή του σε δημοψήφισμα.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 26 Οκτωβρίου 1993 παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ, και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Στις 5 Μάϊου 1994, 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση κατηγορίας εναντίον του, για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, ενώ στις 19 Μαΐου η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση. Στις 16 Ιουνίου η Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποκλοπών και στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις τρεις άλλες κατηγορίες (παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ).

Στις 16 Ιανουαρίου 1995 η Βουλή, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ταπεινωτική υποχώρηση», ζητώντας να δικαστεί για να «λάμψει η αλήθεια», αποφάσισε την αναστολή της δίωξης για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Τον Οκτώβριο του 2005 ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου «Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993», της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, εκδ. Εστία, 2013.

Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και ένα γιό, τον Κυριάκο, ο οποίος είναι αυτήν τη στιγμή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Έφυγε τα χαράματα της Δευτέρας 29 Μαΐου του 2017 σε ηλικία 99 ετών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Vasbasil

  Σπουδαιος ανθρωπος και οικογενειαρχης.τα λαθη ειναι ανθρωπινα γιο ολους.ειχε ηθος και ειχε αξιοπρεπεια.ενας ευγενης ανθρωπος.αιωνια του η μνημη.

 2. avatar Αχιλλευς

  Εγώ θα πω μόνο συλλυπητήρια για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη Ο γιος του η κόρη του να ζήσουν να τον θυμούνται τα χρόνια του να πάρουν Σαν πολιτικός άστο καλύτερα Ένας από αυτούς που έβαλαν το χεράκι τους να φτάσει η χώρα εδώ που έφτασε Δεν πειράζει τι να κάνουμε έτσι τα έφερε η ζωή Η ιστορία θα γράψει Καλό του ταξίδι

 3. avatar ……

  Τόσα χρόνια νδ-πασοκ, προκοπή δεν είδαμε. Ούτε με συριζανελ. Δεν είναι αυτοί ηγέτες.

 4. avatar megaloagroths

  ποιος ηταν?ο τελευταιος αληθινος πολιτικος
  τωρα μας εμειναν οι κομπαρσοι

 5. avatar Αλιζέας

  Άριστος κοινοβουλευτικός. Καλός οικογενειάρχης. Πιστός και αφοσιωμένος στους υποστηρικτές του. Έφυγε πλήρης ημερών. Πλήρης αμαρτιών. Και λαθών. Ο κορυφαίος των Ιουλιανών 1965, που έφεραν τη δικτατορία. Ο θεός ας τον συγχωρέσει.

 6. avatar KOSTAS_17

  Καλο ταξειδι κ. Μητσοτκη,
  Σαν πολιτικος εκανες το καθηκον σου ομως, εκεινοι οι οποιοι προσπαθησαν να διεσταβλωσουν
  τιε επιτυχίες σου επειδη ητο η καθαρη αλήθεια εγιναν ΗΡΩΕΣ της καταστροφης τησ ελλαδος.
  Βεβαιως προσπαθησαν να σε τιμωρησουν δια να καλυψουν τις δικες τους ατιθασιες ομως
  οταν ο λαος και δη ο ελληνικος πιστευει μονον στον χρημα τοτε δεν τιμαται η τιμια διοικηση.
  Εκεινοι οι διφθορεις της ελλαδος = η ελλαδα στου ελληνες, λεφτα υπαρχουν κ.α. =
  γεμισαν με τα ψεμματά τους την ελλαδα με το νοματους-- οδούς, Λεωφόρους, σοκάκια,
  γεφιρεσ, ποταμια κ.α.= και σημερα εφθασαν εις το σημειον να ειναι η ελλαδα μια τριτοκοσμη
  αφρικανικη χωρα. Μπορει κανεις να γραψη πολλα αλλα, ελπιζω ο ελληνικός λαος κάοπτε
  θα ωρημαση τιμώντας εκεινους που πραγματικα ειχαν το κυρος νΑα κυβερνησουν τιμια
  την ελλαδα.
  ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ

 7. avatar άσπρος μπέμπαντας

  Εσείς λέτε να μην ξέρουμε ποιος ήταν???

  1. avatar XD

   Εγω δεν γνωριζω ποιος ηταν,ξερω ομως ποιος δεν ηταν.
   Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης δεν ηταν Παπανδρεου και δεν ηταν σιγουρα Τσιπρας.

   1. avatar

    Αν το καλοσκεφτείς ο Μητσοτάκης ήταν ο Τσίπρας της εποχής του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή τραγωδία.

    1. avatar XD

     SΤ,συγνωμη αλλα εισαι διαμετρικα εντελως λαθος.Ο Παπανδρεου ηταν ο Τσιπρας της εποχης του,η' για να το πουμε σωστα,ο Τσιπραςηθελε να γινει ο νεος Παπανδρεου αλλα δεν ειχε τα προσοντα.Ο Μητσοτακης ηταν απο αλλη παστα.Συντηρητικος,θατσερικος και πολυ ενωτικος.Σε ολες τις ομιλιες του,προσπαθουσε να ενωσει τους Ελληνες που ο Ανδρεας ειχε χωρισει σε μπλε και πρασινους,σε δεξιους και μη δεξιους. Εξου και το γνωστο σλογκαν των '80s ''ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια''.Εξαλλου δεν ειναι τυχαιο που ηταν ο μονος που καταφερε να σχηματισει κυβερνηση συνασπισμου δεξιας και αριστερας σε μια περιοδο ακρως πολωτικη και διχαστικη.Ηταν ο μονος πρωθυπουργος που αποφασισε να καουν ολοι οι φακελοι πολιτικων φρονηματων και ο μονος πολιτικος οπου την περιοδο του εμφυλιου,ενωσε ολους τους Κρητικους.Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης δεν εχει καμια σχεση με τον Τσιπρα ουτε στην κοινωνικη,ουτε στην οικονομικη πολιτικη.

     1. avatar

      XD, Δυστυχώς ο Τσίπρας συνδυάζει τα αρνητικά χαρακτηριστικά όλων των διατελεσάντων πρωθυπουργών της Ελλάδας. Ο χαρακτηρισμός θατσερικός θεωρώ πως είναι διόλου κολακευτικός για το πρόσωπο οποιουδήποτε πολιτικού. Είναι εντελώς διαφορετικό να δίνεις περιθώριο δράσης στον ιδιωτικό τομέα και εντελώς διαφορετικό να ξεφορτώνεσαι ότι μπορείς λόγω αδυναμίας διαχείρισης. Η πολιτική απαιτεί αλήθειες προεκλογικά και σθεναρή εφαρμογή προγράμματος μετεκλογικά. Στο σημείο αυτό ήταν μετεξεταστέος.
      Ως προς το διχασμό των Ελλήνων συμφωνώ με τα λεγόμενα σου για το πασοκ (διαχρονικά κιόλας μέχρι πρόσφατα) καθώς και για όσα είπες και για την ιστορία του εμφυλίου στην Κρήτη.
      Στον τομέα της συναίνεσης τον εύρισκα ανεπαρκή. Εδώ δεν υπήρξε λύση με «διαιτητή» τον μέγιστο Ζολώτα και σε αυτό του ρίχνω μεγάλη ευθύνη. Με ευθύνη και του ανώριμου και τότε ελληνικού λαού.
      Ως προς τη σύγκριση με τον Τσίπρα… Αναγκάστηκε και αυτός μετεκλογικά να προσχωρήσει στο ρεαλισμό. Εμμένω στην άποψη μου.
      Πάντως αναγνωρίζω το γεγονός πως απεβίωσε «όρθιος» και διαυγής πνευματικά. Σε αυτό ανήκε στους τυχερούς.

 8. avatar Καιτη Πουλοπουλου

  Ο φαντασιοπληκτος Ελληνικος λαος σημερα εχασε εναν ΜΕΓΑΛΟ Πολιτικο! Ποτέ δεν υπερεβαλε για να εντυπωσιαζει. Ηταν μετρημενος και συνετος. Η δραστηρια πολιτικη του δραση ειναι σταθμος αναφορας για τους μετεπειτα πολιτικους. Μακαρι στα χρονια της πολιτικης πενιας να βρεθει ενας Ανδρας να ηγηθει της Ελλαδας οπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης! Μακαρι ο γιος του να χαραξει πορεια ανταξια του πατερα του....

 9. avatar Blind Guardian

  Για το ορθόν της ιστορίας θα πω ότι ήταν ο μόνος πολιτικός από το 1974 και μετά,που προεκλογικά είπε την αλήθεια και κατάφερε και επελέγη, παρά τον ανηλεή πόλεμο των πασόκεμον με συνεχείς αλλαγές του εκλογικού νόμου.

 10. avatar iojik

  Tο μεγάλο του εγκλημα ηταν η αθώωση του α παπανδρεου.

  1. avatar Η αλήθεια να λέγεται.

   Ένα πραγματικά φιλελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα δέχεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όποιες και αν είναι αυτές, πάντα και όχι μόνο όταν τον βολεύουν.
   Σε κάτι τέτοιες φάσεις δείχνετε πόσο γνήσιοι φασίστες είστε οι νεοφιλελεύθεροι.

   1. avatar iojik

    Όταν αρχιεγκληματίες οπως ο α παπανδρέου μενουν ατιμώρητοι, υπάρχει πολύ μεγαλο πρόβλημα.
    Γι αυτο αλλωστε κατέληξε η ελλάδα έτσι.Δεν γινόταν αλλιώς.

 11. avatar Αγαπηθηκε και μισηθηκε

  Θεος σχωρεστον.
  Αγαπηθηκε και μισηθηκε οσο κανενας αλλος πολιτικος στον τοπο μας.Κατηγορηθηκε κυριως για την αποστασια και αγαπηθηκε σαν πραγματικος ηγετης.Μετα τον Ελευθεριο Βενιζελο ,τον Γεωργιο Παπανδρεου και τον Κωνσταντινο Καραμανλη ,ηταν απο τους πραγματικους ηγετες με κυρος και προσωπικοτητα ,κατι που λειπει σημερα απο την πολιτικη ζωη της χωρας μας.Εαν ειχαν στηριχθει οι πολιτικες του ως πρωθυπουργου απο την πλειοψηφια των κομματων της τοτε αντιπολιτευσης ,σημερα η Ελλαδα δεν θα ητο δεσμια του ΔΝΤ και των υπολοιπων δανειστων.Θα ειχαν επιλυθει ασφαλιστικα και αναπτυξιακα προβληματα εν τη γεννεσει τους.Δυστυχως ο ελληνικος λαος επελεξε τον ευκολο δρομο της κομματικης ρεμουλας που χαραξε ο Ανδρεας Παπανδρεου με τον Γιωργακη Παπανδρεου να ολοκληρωνει την παραδοση της πατριδας μας στα χερια των αδιστακτων διεθνων οικονομικων πιρανχας.
  Σημερα εφυγε για να συναντησει την αγαπημενη του Μαρικα.
  Καλο ταξιδι Κωνσταντινε.

  1. avatar πολύ-περίεργος

   πως μπορείς να αποκαλείς κάποιον ηγέτη, όταν προέδρευσε μόλις για 3 έτη??? όπως έριξε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, έτσι του έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς. Ο Στήβεν Λάλας, μυστικός πράκτορας της ΕΥΠ, κατέληξε στην φυλακή της Αμερικής για πολλά χρόνια, επειδή ο συγχωρεμένος δεν μπορούσε να κρατήσει μυστικά αυτά που έμαθε κρυφά. αυτά και πολλά άλλα, δεν νομίζω πως συντελούν ώστε να τον αποκαλεί κάποιος, μεγάλο ηγέτη.

  2. avatar Πραγματικός ηγέτης;

   Καλό του ταξίδι και να ζήσουν οι αγαπημένοι του να τον θυμούνται, αλλα όχι και πραγματικός ηγέτης μετα τους Βενιζέλο, Καραμανλή ένας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός για 3 χρόνια όλα κι όλα.
   Δεν νομιζω ότι ο λαός θα τον θυμάται για αυτα τα 3 χρόνια της πρωθυπουργίας του, μάλλον για την αποστασία θα μείνει στην ιστορία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει