Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τόσκας: Βγάλαμε από το σεντούκι ξεχασμένα πράγματα

Μεγάλη άσκηση των δυνάμεων πυρόσβεσης στον Διόνυσο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:59
19/05/2017
Τόσκας: Βγάλαμε από το σεντούκι ξεχασμένα πράγματα
2
loading

Το μεγαλύτερο τεστ ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση άκρως επικίνδυνης πυρκαγιάς, στην Αττική, σε πραγματικές συνθήκες, με «επιστράτευση» όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων «που βγήκαν από τα σεντούκια», καθώς και άλλου υπερσύγχρονου εξοπλισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή του Γερμανικού Νεκροταφείου στον Διόνυσο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Στόχος της άσκησης, η οποία έφερε την ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2017», ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη ο συντονισμός, η επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και η ανάπτυξη της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, από τις εθελοντικές ομάδες που σπεύδουν πρώτες στην περιοχή της πυρκαγιάς και όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής, μέχρι τα νέα όπλα του κρατικού μηχανισμού, μεταξύ των οποίων και των drones του ΠΣ και της αστυνομίας με τους χειριστές τους, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης.

Το σενάριο της άσκησης περιελάβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή -από την οποία στο παρελθόν έχει καταστραφεί ολόκληρη η Πεντέλη και όχι μία φορά- σε συνθήκες με βαθμό επικινδυνότητας 4 και την άμεση κινητοποίηση και σταδιακή κλιμάκωση των δυνάμεων, για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, ο στρατός, οι εθελοντικές ομάδες της Πεντέλης, (Ροδόπολης, Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης, Σύνδεσμος ΣΠΑΠ), η Περιφέρεια Αττικής, το δασαρχείο Πεντέλης, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν το Κινητό Κέντρο Συντονισμού «Όλυμπος», δύο αεροπλάνα και το ελικόπτερο συντονισμού του ΠΣ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, αυτή η άσκηση, καθώς και η χρήση του Κέντρου «Όλυμπος» έχει καθιερωθεί από πέρυσι, προκειμένου να δοκιμάζονται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων. Επίσης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση μίας μεγάλης πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μόνο της Πυροσβεστικής, αλλά των δήμων, της Περιφέρειας και όλων των υπηρεσιών και πολιτών.

«Βγάλαμε από το σεντούκι ξεχασμένα πράγματα, ακόμα και από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το Κινητό Κέντρο Συντονισμού, λεωφορεία, τα drones και σύστημα εντοπισμού θεσης των οχημάτων, ώστε να έχουμε σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της άσκησης και επισήμανε: «Έχουμε νέα εργαλεία που τα αξιοποιούμε. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμους, Περιφέρεια, εθελοντές, κ.λπ., θα είμαστε έτοιμοι τη φετινή αντιπυρικη περίοδο».

Τέλος, α αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, χαρακτήρισε επιτυχημένη την άσκηση και υπογράμμισε: «Ήδη, οι δυνάμεις μας είναι αναπτυγμένες σε όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

    Βρε [...] Τοσκα γιατί δεν μπόρεσες να αποφύγεις τις καταπτυστες φωτιές εξω απο τον Αγνωστο Σταρτιώτη ? Επειδή αυτές ηταν εργο [...] απο τα Εξάρχεια ?
    Σου εψ πολλές φορές οτι εαν εχεις και το ελάχιστο μόριο ευθυξίας θα έπρεπε να εχεις παραιτηθεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά μάλλον είσαι χονδρόπετσος και δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται.

  2. avatar ΑAΑ

    Πέρυσι , επι αχρηστερής κυβερνήσεως είχαμε την μεγαλύτερη καταστροφή απο πυρκαϊές της τελευταίας 10ετίας, αυτό νομίζω τα λέει όλα για εσάς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει