Στη γραμμή του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος θα κινηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, υιοθετώντας την άποψη ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία.
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ειδική ενημέρωση, ο κ. Ομπάμα πρόκειται να εκφράσει από την Αθήνα την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Η ομιλία του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ μετά την ακύρωσή της για λόγους ασφαλείας στην Πνύκα θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να διευθετηθεί και θα μιλήσει για την ανάγκη ελάφρυνσης όταν επισκεφτεί την Αθήνα.

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και σε αυτήν ο κ. Ομπάμα θα εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού, και θα αναδείξει την ανάγκη για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους, κάτι που σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων, μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς.

Ο κ. Ομπάμα με το ταξίδι του στην Ελλάδα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης και θα επαινέσει κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Θα τονίσει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, όπου θα περιηγηθεί στον Παρθενώνα, θα εκφωνήσει ομιλία για την παγκοσμιοποίηση και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα θα μεταβεί στη Γερμανία όπου θα έχει επίσημο δείπνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, κατά τις συναντήσεις του στη Γερμανία ο Ομπάμα θα συζητήσει την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και την Συρία.

Στο Περού, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της APEC (Οικονομική Σύνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα Λίμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Το ταξίδι θεωρείται το αποχαιρετιστήριο του απερχόμενου προέδρου καθώς και μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η υποστήριξη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν υπό την προεδρία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφωνίες για το εμπόριο και το κλίμα.

Ο Ρόουντς όμως τονίζει ότι ο Ομπάμα αναμένει να χρειαστεί να απαντήσει σχετικά με την επιρροή που θα έχει σε αυτές τις συμφωνίες η εκλογή Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία να διαπραγματευθεί εκ νέου, ακόμη και να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτές τις συμφωνίες.