Τη διάσταση την εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ανέδειξε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, την οποία όμως διέκρινε από την «συναίνεση», την οποία όπως υποστήριξε έχει τορπιλίσει με τις ενέργειές της και την πολιτική της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση ΝΔ Αμαρουσίου «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες» επισήμανε ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, σε μια ευρύτερη περιοχή με πολλές κρίσεις. Και ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι να αγνοούμε τους κινδύνους. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μη συζητά σοβαρά, να μην ασχολείται ψύχραιμα, με την εξωτερική της πολιτική».

Εκτίμησε ότι «το να βγούμε από την κρίση είναι ένας εθνικός στόχος και στόχος εξωτερικής πολιτικής. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό προϋπόθεση είναι να υπάρχει εθνική ενότητα. Διότι οι εθνικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Και η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει κάνει πράξη την εθνική ενότητα. Έχει ενώσει στην πράξη τον λαό μας. Έχει υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές».

Διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να συγχέεται η ανάγκη εθνικής ενότητας με τη συναίνεση προς μια κυβέρνηση που την έχει συνειδητά τορπιλίσει με διχασμό και πόλωση. Εκεί δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.

Η εθνική ενότητα, η ενότητα του έθνους, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Κάτι πολύ πιο μεγάλο. Εμείς αυτήν επιδιώκουμε. Διότι μέσα από την ομοψυχία το λαού μας μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους.

Φυσικά και με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Διότι είναι η κυβέρνηση των αδιεξόδων, της καταστροφικής πολιτικής, της πόλωσης και του διχασμού».

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ξαναδιαβάσει τον χάρτη της περιοχής. Να δει τις ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις.

Όσο η Τουρκία γίνεται πιο απρόβλεπτη έχει σημασία να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Χρειαζόμαστε μια ελληνική εξωτερική πολιτική, με ρεαλισμό, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, που θα αξιοποιεί την οικονομική διπλωματία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και θα αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας με τη δημόσια διπλωματία. Ακόμη θα διαθέτει μηχανισμούς συνέχειας και συναίνεσης, όπως είναι η θέσπιση ενός μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών πενταετούς θητείας αλλά κι ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα έχει μια συνολική θεώρηση της εξωτερικής πολιτικής, των προκλήσεων αλλά και των χειρισμών που απαιτούνται. Η εθνική ενότητα, είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή – αποτελεσματική εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Και αυτή την πολιτική μπορεί να την υπηρετήσει συνεκτικά μόνο η Νέα Δημοκρατία».

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρέσβυς ε.τ. Σταύρος Βασιλόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ο Κεμαλισμός έκανε μια βίαιη αποκοπή από το Οθωμανικό παρελθόν και σήμερα που χάνει τη γοητεία του και αποκτούν οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή οι συντηρητικές μάζες επιχειρείται μια νέα στροφή. Αν και δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα αυτής της στροφής, γίνεται πλέον σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι εύκολο να επιστρέψει στον Κεμαλισμό όπως τον γνωρίζαμε. Σχολίασε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι «κυνικός ρεαλιστής» και η Τουρκία παρά τις όποιες εξελίξεις θα παραμείνει κομβικής σημασίας στους σχεδιασμούς της Δύσης αλλά και η βασική παράμετρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο υποστράτηγος ε.α . Ιωάννης Παρίσης παρουσίασε τους παράγοντες που διαμορφώνουν το στρατηγικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω κυρίως των κρίσεων, των πολεμικών συγκρούσεων, των ενεργειακών ροών και την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Για την Ελλάδα εκτίμησε ότι πρέπει να είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις και στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην περιοχή, με δεδομένο ότι ο αραβικός χώρος είναι προνομιακός για τη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Δημαρχείου Αμαρουσίου, παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη, των βουλευτών Αναστάσιου Δημοσχάκη, Σταύρου Καλαφάτη, Άννας Καραμανλή, Δημήτρη Κυριαζίδη, Θεόδωρου Φορτσάκη, του πρώην υπουργού Ανδρέα Λυκουρέτζου  και πολλών διπλωμάτων.