Ισχυρό μήνυμα υποστήριξης της Λευκωσίας έστειλε σήμερα από τη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης καταδίκασετις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι, όπως είπε, εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται.

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Μπεγλίτης εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα. Πάντως, όπως δήλωσε το μήνυμά του απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους, «γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί «παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες». Παράλληλα, στηλίτευσε την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας» με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση του εθνικού προβλήματος.