Με το Μαξίμου να μην έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει τον… άγνωστο «χ» που θα μπορέσει να συμπληρώσει τη δύσκολη εξίσωση του εκλογικού για τις 200 ψήφους, το σχέδιο νόμου βρίσκεται πλέον στη Βουλή μετά την πενθήμερη διαβούλευση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι το εγχείρημα της συγκέντρωσης των 200 εδρών είναι πλέον πολύ δύσκολο. Τα «κουκιά» μετά την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ δεν βγαίνουν, καθώς πρόταση για απλή αναλογική φαίνεται να κολλάει κοντά στις 180 θετικές ψήφους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Χρυσής Αυγής.

Ακόμα και τυχόν νέα αλλαγή στάσης της Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο δεν επαρκεί για να συμπληρωθεί το παζλ των 200, με τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές (Θεοχάρης, Γρηγοράκος, Παναγούλης, Νικολόπουλος) να αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο στην διελκυστίνδα του εκλογικού.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για προσχηματικές δηλώσεις αναφορικά με τον κίνδυνο ακυβερνησίας που επικαλείται η Φώφη Γεννηματά, εγκαλώντας τη Χαριλάου Τρικούπη ότι για μία ακόμη φορά «έγινε παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας». Ωστόσο, την ίδια ώρα από το Μαξίμου επισημαίνουν τη διαφοροποίηση της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα υπερψηφίσει, εκτιμώντας μάλιστα πως η αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς «υπάρχουν στελέχη που τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης για να μην βγουν αναξιόπιστοι και εκτεθειμένοι». Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου εντείνουν τις πιέσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2015 το ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές μεταξύ άλλων Γεννηματά, Βενιζέλου και Λοβέρδου, αλλά τώρα το καταψηφίζει.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου αφήνουν παράθυρο για περαιτέρω διάλογο και καλλιέργεια συναινετικού κλίματος για τις επιμέρους αλλαγές που δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως υπογραμμίζουν ότι ασχέτως εάν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος ή όχι, η κυβέρνηση εμφανίζεται πιστή στις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, καθώς και στο πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική. Προσθέτουν δε, πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από τους πολίτες αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη μείζονα θεσμική νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και στις ίδιες τις θέσεις τους.