«Η λιτότητα δεν φέρνει την άνοιξη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει» τονίζει ο Νίκος Παπανδρέου, σε άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ακολουθούμενη «αντι-λαϊκή πολιτική» δεν είναι «επιλογή ΠΑΣΟΚ αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα».

Ο συγγραφέας και αδερφός του πρωθυπουργού αναφέρεται στον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας, ενώ αφού επισημαίνει ότι ανάλογα πακέτα σκληρών μέτρων υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν η πολιτική αυτή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι «εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, είναι γνωστό το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όσες χώρες αναγκάζονται να πάνε σε αυτό για να μην χρεοκοπήσουν», ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ σχολιάζει: «Γι’ αυτό μου φαίνεται ακατανόητο όλες αυτές οι ομάδες διανοουμένων αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν διαβάσει έστω ένα βιβλίο για αυτά τα θέματα».

Μολονότι η λιτότητα δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική ήταν επιβεβλημένη γιατί αν δεν ακολουθηθεί ένα σκληρό πρόγραμμα «η Ελλάδα εγκαταλείπεται στην τύχη της. Δηλαδή πτώχευση!», προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρέπει «να πάρουμε το φάρμακο το πικρό για ένα διάστημα» για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους διεθνείς συνομιλητές μας αφού εάν είχαμε «με το καλημέρα προτείνει μέτρα αναπτυξιακά δεν θα γινόμασταν πιστευτοί».

Βασικός στόχος κατά τον αδερφό του πρωθυπουργού είναι «να αλλάξουμε τις εντολές των εταίρων μας-δύσκολη αποστολή» ώστε να φύγουμε «από τις σκληρές αυτές επιταγές». Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη λύση για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται μακριά από «τις τεράστιες περικοπές που επιβάλλει ένα συντηρητικό σύστημα» και συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Ένα μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωομόλογο και δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.