«Η αξιολόγηση, αν και με μεγαλύτερο κόστος εξαιτίας της κυβερνητικής αβελτηρίας, θα πρέπει τουλάχιστον να “κλείσει” με τον καλύτερο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Η αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας έχει αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη. Αντίθετα, θα πρέπει να περάσουμε στη σταδιακή μείωση της φορολογίας», ανέφερε ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ετήσια συνδιάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η Βιωσιμότητα του «επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς των τελευταίων μηνών και αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, μετά την διπλή αναδιάρθρωση που έγινε το 2012. Και οι δανειστές, από τη μεριά τους, να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο υποστηρίζεται πλέον και από ποσοτικούς δείκτες, ότι η χώρα, μετά τα δείγματα σταθεροποίησης το 2014, «λιμνάζει» βυθιζόμενη από τις αρχές του 2015, αναλώνοντας χρόνο και πόρους, σε έναν ευρύτερο περίγυρο υψηλών κινδύνων. Οι ιδεοληψίες, η αβελτηρία και οι παλινωδίες επέφεραν τεράστιο κόστος στη χώρα και στην οικονομία».

Επισήμανε επίσης “ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, όπου και παραμένει, η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας συρρικνώθηκε και το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 76% από τις αρχές του 2015».