Τα απόνερα της κυβερνητικής κρίσης με αφορμή το λεκτικό ατόπημα Μουζάλα και τη σφοδρή αντίδραση Καμμένου έφτασαν μέχρι τις όχθες της Κεντροαριστεράς. Η διατήρηση όπως φαίνεται μέχρι στιγμής της απόστασης μεταξύ Μαξίμου και του κυβερνητικού εταίρου πυροδότησε σενάρια ακόμη και για ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με προσχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και με την ταυτόχρονη αποχώρηση από την κυβέρνηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Τα σενάρια αυτά φούντωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας των διαρροών από την πλευρά Καμμένου για αδιάλλακτη στάση και ακόμα και παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο, την ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου υποβάθμιζαν το θέμα. «Φωτιά» για τα καλά έβαλε μάλιστα η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως προσκεκλημένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα παραβρεθεί από κοινού με τη Φώφη Γεννηματά στις προπαρασκευαστικές εργασίες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μέσα στον καταιγισμό των οργιωδών φημών, πολλά στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς πίσω από τις κινήσεις του κ Καμμένου βλέπουν προσπάθειά του να απεμπλακεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην σηκώσει το βάρος της διαφαινόμενης επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και τυχόν νέα αποτυχία εύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό που έχει αρχίσει να προκαλεί σημαντική πολιτική φθορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή της για το θέμα Μουζάλα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε μεν κριτική στην κυβέρνηση, επικεντρώνοντας ωστόσο τα βέλη της στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό», κίνηση η οποία από πολλούς ερμηνεύθηκε ως άνοιγμα στο Μαξίμου. «Το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγγνώμη. Ο κος Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα» σημείωσε η κα Γεννηματά. Στο ίδιο μήκος κύματος σαφή θέση υπέρ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής πήρε και το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Εν μέσω κλιμακούμενων σεναρίων το βράδυ η κα Γεννηματά έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια για προσχώρηση στην κυβέρνηση μαζί με το Ποτάμι εάν διαρραγεί η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως η πρόταση που έχει, είναι ξεκάθαρη και κατατεθειμένη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και αφορά τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ σε ένα εθνικό σχήμα.

Την ίδια ώρα πάντως κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωνε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Επαναλάμβανε δε την πάγια θέση που έχει εκφραστεί από πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, πως αφενός θα πρέπει να απαλλαχθεί από τα «βαρίδια», αφετέρου να σταματήσει να αποτελεί παρακολούθημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και να ακολουθήσει τη στροφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.