Τροπολογία με την οποία προστατεύονται από τα τεκμήρια οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι, όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές και όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με την τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, παρατείνεται ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας που ίσχυε για τους φορολογούμενους αυτούς έως και τα εισοδήματα του 2014, αλλά δεν είχε ισχύ για το 2015. Έτσι, λοιπόν, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι νοικοκυρές και όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας που αποκτούν πολύ μικρά και ευκαιριακά εισοδήματα, θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί με αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αφορολόγητοι και να μην πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Με την ίδια τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους, εκτός και αν έχει ορισθεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης.

Επίσης, σε άλλη διάταξη της τροπολογίας, προβλέπεται ότι εξαιρετικά για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου κάθε φορολογικού έτους να μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, μετά την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχουν, οπότε και καθίσταται η διανομή οριστική.