Στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος κοινωνικής προστασίας, αδυναμίες του οποίο εντοπίστηκαν μέσω της διαχείρισης του πρωτοφανούς κύματος προσφυγικών ροών, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα διαχείρισης που ανέκυψαν λόγω των περιορισμών που το θεσμικό πλαίσιο θέτει στην λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για μια δύσκολη εβδομάδα, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η συνέχιση των προσφυγικών ροών από την μία και η οικοδόμηση εγκαταστάσεων από την άλλη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος της εβδομάδας η κατάσταση θα έχει ισορροπήσει.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ορισμένα κοινωνικά αντανακλαστικά και αντιδράσεις που προκάλεσε και προκαλεί το όλο ζήτημα, καθιστώντας σαφές ότι, “τον φόβο”, όπως είπε «τον καταλαβαίνω, αλλά με τον ψευτόμαγκα που σκορπίζει κεφαλές χοίρων για να μην πάνε εκεί (οι πρόσφυγες) έχω πόλεμο, και όταν λέω πόλεμο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά γι’ αυτούς τους ψευτόμαγκες».

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει την αλληλεγγύη “και στην πράξη και στον δρόμο”.Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Βίτσας είπε χαρακτηριστικά οτι «αποδείχθηκαν παλληκάρια με αίσθημα αφοσίωσης και ανθρωπιά, και συνεχίζουν. Κάποιοι τους ήθελαν κλειστό κόσμο. Μπορούν να είναι μια ανοιχτή δομή πρός όφελος της κοινωνίας”.”Τα πράγματα είναι δύσκολα, μπορούμε, όμως να το ξεπεράσουμε και να το διαχειριστούμε» κατέληξε ο κ. Βίτσας.