Την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική εξωστρέφεια, που θα μπορούσε να προσφέρει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε εξαγωγικούς κλάδους που δεν λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο, τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο Πολυσυνέδριο «Capital & Vision – Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας με βάση επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα και με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των σχετικών δομών και ενεργειών. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης – πέραν της παραδοσιακής διπλωματίας – με δημιουργικές πρωτοβουλίες και περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση του υφισταμένου δυναμικού, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επανενίσχυση του κλάδου των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετά από πολλά χρόνια.

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αντίθετα με κάποιες αντιλήψεις, οι υψηλές εξαγωγές ορισμένων χωρών της ΕΕ με πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Ελλάδας, οφείλονται ακριβώς σε αυτόν τον κεντρικό σχεδιασμό που ακολουθούν οι χώρες αυτές.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ΓΓ ΔΟΣ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πολυσυνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την εφημερίδα «Κεφάλαιο», την πύλη Capital.gr και την εταιρεία Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, στην απαιτούμενη αναβάθμιση στις συνέργειες τομέων και φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό τον απαραίτητο συντονισμό με τα ζητούμενα της πραγματικής οικονομίας.