Η αντιστοίχιση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις, η οποία θα περιλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το Νοέμβριο, θα επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ασφαλιστικές κλάσεις των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, όπως διευκρίνισε τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημείωσε δε ότι η σχετική ρύθμιση έχει προβλεφτεί στο μνημόνιο, και σημείωσε ότι ειδικά για το άρθρο αυτό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί τη θετική ρύθμιση έως την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα και δεν επιδιώκεται η συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα επιδιωχθεί η μείζων μεταρρύθμιση, με την οποία θα αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αντίθετα με ό,τι λέγεται, η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις των δανειστών. «Για παράδειγμα», είπε, «παρά την έντονη απαίτηση των δανειστών δεν ανακαλέσαμε τη ρύθμιση που αποποινικοποιούσε τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία. Αντίθετα, δεχθήκαμε την ανάκληση ορισμένων ρυθμίσεων οι οποίες είτε έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, είτε θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά με τη συνολική αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου».

Για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάκριση μεταξύ προνοιακών κι ασφαλιστικών παροχών και το θέμα αυτό θα εξετασθεί με βάση αυτή τη διάκριση.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκλος, εάν οι δικαιούχοι της ρύθμισης που αποσύρεται προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έχουν εργασιακό ιστορικό θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας και να λάβουν ασφαλιστικοί σύνταξη. Οι υπόλοιποι θα καλυφθούν από ρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα.