Οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν σήμερα εκτάκτως, ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα θέμα για το οποίο τα κράτη μέλη είναι διχασμένα.

Με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενέκρινε την πρόταση για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού), η οποία κατατέθηκε χθες από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς. Η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο (με ειδική πλειοψηφία), σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ για το θέμα της προσφυγικής κρίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφανθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση στις 14 Σεπτεμβτίου στη διάρκεια μιας πρώτης συνόδου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε πρώτα να αποφανθεί επίσημα για το μέτρο αυτό ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

«Είναι τώρα η ώρα για δράση» τονίζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που ακολούθησε την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

«Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

«Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: «Είναι τώρα η ώρα για δράση».

Τέλος, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, «να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο».