«Αποδεικνύω όσα λέω για το σύνολο των χρημάτων», φέρεται να είπε ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα  ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου κατά τη διάρκεια των πολύωρων εξηγήσεων του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ,

Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε κληθεί ως ύποπτος για την διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα , σύμφωνα με πληροφορίες , κατέθεσε σειρά εγγράφων προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό της πολυσυζητημένης λίστας στο όνομα του αλλά και των γονιών του ανήκουν στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί ο οποίος τον είχε ορίσει πληρεξούσιο.

Για τέσσερις ώρες ο κ. Παπασταύρου καταθέτοντας στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Δραγάτση  απαντούσε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις . Νωρίτερα είχε καταθέσει πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του αλλά και πλήθος εγγράφων  προκειμένου να αποδείξει τον βασικό ισχυρισμό του , ότι δηλαδή τα χρήματα ανήκουν στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί  και του τα εμπιστεύθηκε λόγω στενής φιλίας με τους γονείς του.  Μάλιστα, ο κ. Παπασταύρου φέρεται να προσκόμισε και  έγγραφα , από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προκύπτει  ότι το επίμαχο ποσό καταλήγει στον λογαριασμό από τον Σ. Μιωνί, γεγονός που είχε   επιβεβαιώσει σε παλιότερη  κατάθεση του στο ΣΔΟΕ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Επιπλέον, φέρεται να έδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό και το  πληρεξούσιο το οποίο επικαλείται.

Ο εισαγγελέας θα μελετήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του πριν αποφασίσει για την τύχη του κ. Παπασταύρου ενώ δεν αποκλείεται  με  νέο αίτημα του προς τις αρμόδιες αρχές να ζητήσει τον έλεγχο των επίμαχων εγγράφων .

Τι απαντά ο Σταύρος Παπασταύρου

Ο κ. Παπασταύρου βγαίνοντας από το κτίριο του ΣΔΟΕ συνοδευόμενος από τον συνήγορο του  Οββαδία Ναμία, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Σε γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο  ο κ. Παπασταύρου κάνει λόγο για «άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο» υπογραμμίζοντας ότι «οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα ο κ. Παπασταύρου στην δήλωση του αναφέρει:
«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως  τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος».

Ειδικότερα  υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη”.