Έκκληση στους βουλευτές που αντιδρούν, να αποτρέψουν σχέδια «έξωθεν και έσωθεν» για να γίνει παρένθεση η Αριστερά, απηύθυνε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, αναγνωρίζοντας ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με βαριά μέτρα και διευκρινίζοντας ότι υπερασπίζεται την ψήφισή της και όχι το περιεχόμενό της.

«Στις μάχες της ζωής υπάρχουν και ελιγμοί και υποχωρήσεις. Όταν μένεις ζωντανός και με δράσεις επιτρέπεται να πέσεις. Επιβάλλεται, όμως, να σηκωθείς» τόνισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε χώρο και χρόνο για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν έχω στόχο να κάνω μία τοποθέτηση που θα προασπίζεται πόσο καλό είναι ένα νομοσχέδιο που περιέχει σε δύο άρθρα τη συμφωνία, με μέτρα βαριά για την κοινωνία. Η συμφωνία είναι δύσκολη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός την αποκάλεσε προϊόν συμβιβασμού και εκβιασμών. Όλοι γνωρίζουμε τη συγκυρία και τους εκβιασμούς. Δεν υπερασπίζομαι το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του».

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η προσπάθεια που καταβάλλεται έξωθεν και έσωθεν να είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς μία παρένθεση, δεν έχει σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι επικεντρώνονται στο δημοψήφισμα και όχι στο αποτέλεσμά του. Δηλαδή, στη δημοκρατική διαδικασία που θέλει ο λαός να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του. Το λένε και το εκφράζουν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Ότι έφταιγε η δημοκρατία. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούμε. Η Αριστερά δεν μπορεί να γυρνά την πλάτη. Αντίθετα, πρέπει να ανταποκρίνεται στο καθήκον της συγκυρίας, στις ανάγκες της κοινωνίας, στο νέο μονοπάτι της ιστορίας».

«Οι προτάσεις που αποδέχτηκε η κυβέρνηση θέτουν πραγματικά σκληρά διλήμματα. Πήραμε, όμως, μία δύσκολη απόφαση συμβιβασμού για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας, την εξαέρωση του μόχθου του ελληνικού λαού. Η συμφωνία δεν αποκλείει τον κίνδυνο, η πορεία είναι μπροστά, γι’ αυτό και κυβέρνηση και λαός πρέπει να αποκρούσουν το πραξικόπημα στη πράξη, κατέληξε ο κ. Βίτσας.