Εκατόν σαράντα δύο επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 721 εκ. ευρώ, στα καθεστώτα περιφερειακής συνοχής, τεχνολογικής ανάπτυξης και γενικής επιχειρηματικότητας κατατέθηκαν στον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου Επενδυτικού νόμου, τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας στον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., κ. Κ. Χατζηδάκη και στον αναπληρωτή υπεύθυνο, κ. Ν. Λέγκα, σχετικά με τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Νόμου.

Ο υπουργός σχολιάζει ότι «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επιχαίρει για τη δήθεν αποτυχία του νέου επενδυτικού νόμου, στον πρώτο μήνα της λειτουργίας του και πριν καν αυτός εφαρμοστεί στο σύνολό του” και δίνει μια σειρά από στοιχεία όπως ότι από τα εφτά επενδυτικά καθεστώτα (3 γενικά και 4 ειδικά) προκηρύχθηκαν τα τρία πρώτα.

Για το καθεστώς της νεανικής επιχειρηματικότητας οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τα σχέδιά τους από 1 Ιουλίου 2011 έως 31 Αυγούστου 2011, ενώ τα υπόλοιπα προκηρύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές είχαν συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής σχεδίων (26.04 – 31.05.2011), χρησιμοποίησαν ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα και εξυπηρετήθηκαν από Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα που δεν είχε ούτε προθεσμίες, ούτε υποδομές εξυπηρέτησης και κανένα μηχανισμό διαφάνειας ενώ σημειώνεται ότι ”ούτε ένα ευρώ από τις προβλεπόμενες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές δεν πέφτει στο κενό.

Όσοι πόροι δεν διατεθούν στο πρώτο εξάμηνο, μεταφέρονται για τη δεύτερη περίοδο υποβολής και αξιολόγησης (Οκτώβριος 2011)».

Ο υπουργός προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει το νέο επενδυτικό νόμο. Προφανώς είχε αναγνωρίσει και η ίδια ότι τα 2.500 επενδυτικά σχέδια με φωτοβολταϊκά χαμηλής ισχύος που μας κληροδότησε, καθώς και εκατοντάδες άλλα που έμειναν στο ράφι για 5 και 6 χρόνια, καλλιεργώντας αβεβαιότητα και οργή στην αγορά, δεν δικαιολογούσαν τη συνέχιση του ίδιου παρηκμασμένου συστήματος και την καλούμε να αποφασίσει, αν το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη θα παραμείνει προσχηματικό ή θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ουσιαστικής κριτικής και συμβολής στην κοινή προσπάθεια».