Υπέρ της σύστασης μιας ευρύτερης κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν τα δυο μεγάλα κόμματα τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «υπηρεσία του κ. Παπανδρέου που προσφέρει διέξοδο στη χώρα».

Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στο Ράδιο 9 εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, πήρε θέση και στο θέμα της απογραφής, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Αναφορικά με την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε στο έργο του και είπε ότι δεν μπορεί να βασιστεί στον κ. Παπανδρέου, επειδή «έναν ολόκληρο χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο και κανείς δεν μου είπε πόσα έχουμε πάρει από την τρόικα και που έχουν πάει».

Εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δυσάρεστη θέση, και δεν απέκλεισε την διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο, ή έναν ευρύ ανασχηματισμό.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ είπε ότι ψήφισε το Μνημόνιο «όταν η Ελλάδα βυθιζόταν εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κλήθηκα να αποφασίσω αν θα πάρω τα λεφτά, ή αν θα πτώχευε η χώρα. Αποφάσισα να πάρω τα λεφτά, όσο επώδυνοι και να είναι οι όροι».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, και εκτίμησε ότι «θα φύγει είτε με εκλογές, είτε με άλλες πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος στην απογραφή του 2004 επιτέθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την για απαξίωση του προσώπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ χαρακτήρισε «μη θετική κίνηση» την καταδίκη της απογραφής από τα στελέχη της ΝΔ.

«Αυτή η απαξίωση προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή και οι περιγραφές ως “εγκληματικό λάθος”, δεν νομίζω ότι βοηθούν προς καμία κατεύθυνση. Η επιλογή επίσης του προσώπου, του κ. Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε τη γενική επίθεση – είναι παντελώς άγνωστος στη ΝΔ -, με βάζει σε πρόσθετες σκέψεις» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για το εάν η απογραφή ήταν σωστή ως επιλογή, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι αν ήταν σωστή ή λάθος η απογραφή. Το θέμα είναι κατά πόσο, εάν έχεις κάποιες πομπές, αυτές τις βγάζεις στα “μανταλάκια”. Είναι λάθος τακτική. Μπορούσε να γίνει αυτό στα Όργανα του κόμματος, να διαπιστώσουν το τι ωφέλησε και το πόσο έβλαψε, και να μείνει εκεί».

Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκπλήξεων στη ΝΔ, τις οποίες προσδιόρισε ως εξής:

«Το ότι βγαίνει προς τα έξω, προσπαθώ να καταλάβω σε τι μπορεί να ωφελήσει τον κ. Σαμαρά. Καλό σκάκι παίζει εκείνος που δεν βλέπει μόνο την πρώτη κίνηση, αλλά μπορεί και βλέπει πολύ μακρύτερα, π.χ την εικοστή κίνηση. Δεν ξέρω μήπως αύριο το πρωί, κατά την σύνταξη των ψηφοδελτίων, βρεθεί η ΝΔ προ εκπλήξεων. Δηλαδή, να αρνηθούν όλοι οι Καραμανλικοί να μπουν και να συμμετέχουν σε αυτά».

Εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι πολιτικά ενεργός, και είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής είναι “νεκρός”, ή ότι δεν έχει μια επιρροή στην Κ.Ο της ΝΔ, νομίζω ότι δεν τα έχει “ζυγίσει” καλά».

Κάλεσε τέλος τον κ. Σαμαρά να επισκεφθεί τον πρώην πρωθυπουργό «και να ξεκαθαρίσει ότι χαράσσει μια καινούργια πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνει την παλιά πολιτική».