Ο υπουργός Εθνικής άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρίνισε σήμερα ότι οι διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα που παρέχει η χώρα μας προς φίλες και σύμμαχες χώρες απορρέουν από το δικαιοπρακτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη και το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος σχετικό με την ένταξη μας στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι χώρες που υποβάλλουν αιτήματα τέτοιου χαρακτήρα προς την Ελλάδα επικαλούνται την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα μέσα που έχουν ανακοινωθεί ότι διαθέτει η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης να επιχειρεί εντός της περιοχής εθνικής δικαιοδοσίας, η παροχή εικόνας στο CAOC-7 στη Λάρισα μέσω του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Ελέγχου όπως και το γεγονός ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο έχει ζητήσει να δρα από το χώρο του FIR Αθηνών καθώς αυτό συνδέεται με την υποβολή σχεδίων πτήσεως και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η φρεγάτα και το ελικόπτερο θα επιχειρούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί διάθεσης 4 F-16 στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ενημέρωση για τις δυνατότητες διάθεσης που έχουμε αλλά τις πολιτικές αποφάσεις, ποια στιγμή και με ποιο πλαίσιο λαμβάνει η κυβέρνηση η οποία έλαβε υπόψη της ότι ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται στο κεντρικό ρεύμα, τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και τη γεωγραφική εγγύτητα με τη Λιβύη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη χώρα μας από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Λιβύη. Η εμβέλεια τους είναι συντριπτικά μικρότερη ακόμη και αν ληφθεί υπόψη και το θεωρητικό επίπεδο εμβέλειας τους.

Επίσης δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το λιμενικό και την αστυνομία.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «εμφανή περίοδο αμηχανίας του ΟΗΕ για να λάβει τη “δύσκολη” απόφαση για τη Λιβύη».

Σε επίπεδο Ε.Ε. μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα προς τη χώρα μας όσον αφορά στην πρωτοβουλία για ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων.

Εν τω μεταξύ στο Ναύσταθμό της Σούδας και την 115 πτέρυγα Μάχης βρέθηκε χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Στη Σούδα έχουν προσγειωθεί τα αεροσκάφη της Νορβηγίας -ανάμεσα τους ένα C-130- και αναμένονται εντός της ημέρας τα αεροσκάφη του Κατάρ.