Την ανάγκη λήψης ισχυρών ευρωπαϊκών αποφάσεων για να «ηρεμήσουν» οι αγορές τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων που πρόκειται να πάρουμε σήμερα, πρώτα απ’ όλα, για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και, δεύτερον, φυσικά, για τη Βόρεια Αφρική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Και στα δύο μέτωπα, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, είμαστε σε καλό δρόμο με το πρόγραμμά μας. Εμείς, έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με επίπονες θυσίες, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές αποφάσεις, ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ηρεμήσουμε τις αγορές.»

Αναφορικά με την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, ο κ. Παπανδρέου είπε η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες να εκκενωθούν και να μεταφερθούν πολλοί ξένοι υπήκοοι, δεκάδες χιλιάδες για την ακρίβεια, από τη Λιβύη, στις πατρίδες τους. Ακόμα και σήμερα, είχαμε μια επιτυχημένη συνεργασία με τους Ολλανδούς, τους οποίους βοηθήσαμε να απεγκλωβίσουν τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους και να τους φέρουν πίσω, στην Ολλανδία»
«Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις θα έλεγα, τόσο για τα χρηματοοικονομικά θέματα, τα ζητήματα της Ευρωζώνης, όσο βέβαια και για τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη», κατέληξε.