Προσαρμογές του μνημονίου ανά τρίμηνο μετά την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του, προτείνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, με δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».

«Χρειάζεται απαραίτητα να αξιολογούμε κάθε τρεις μήνες την πορεία και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές», δήλωσε η κ. Κατσέλη, εξηγώντας ότι «το αρχικό πρόγραμμα πρόβλεπε μηδενική αύξηση μισθών για όλη την τριετία. Αυτό άλλαξε με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η οποία προβλέπει για το 2011 μια αύξηση 1,7%. Για τη φορολογική πολιτική προέβλεπε μια αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη στο 23%. Αυτό άλλαξε και έγινε προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, προέβλεπε υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Αυτό άλλαξε και έγινε κάτι άλλο, οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Άρα, προσαρμογές έγιναν, γίνονται και θα γίνονται».

Η κ. Κατσέλη τόνισε επίσης ότι δεν εκπλήσσεται από την ύφεση, την πορεία του πληθωρισμού και τα ποσοστά ανεργίας σημειώνοντας ότι «η ύφεση είναι βαθιά και βαθύτερη από αυτό που περίμεναν τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την προδημοσίευση δηλώσεων του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι ανέφερε ότι αποτελεί στρέβλωση η εικόνα ότι η φοροδιαφυγή είναι στο DNA του Έλληνα. «Αυτό το βλέπουμε όταν βγαίνει από την Ελλάδα και λειτουργεί σε ένα άλλο θεσμικό περιβάλλον, οπότε λειτουργεί πολύ διαφορετικά».