Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, αφού οι απεργοί δέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές προς τους μετανάστες – απεργούς πείνας, όπως επανέλαβε και σήμερα, μετά τη διυπουργική συνάντηση με εκπροσώπους των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πως έχει εξαντληθεί η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας να δεχθεί επιπλέον μετανάστες και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές ή μεμονωμένες νομιμοποιήσεις, ακόμα και για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους.

Μέλημα της κυβέρνησης υπήρξε η λήξη της απεργίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές των μεταναστών, αλλά και να μη διασαλευτεί η κοινωνική ηρεμία και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε ταραχές στη χώρα.

Όπως διευκρινίστηκε και πάλι στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση αυτού του χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.

Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.