Ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας φιλοξενήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg και μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα και η Ευρώπη ως προς τη μετάβαση της Μέσης Ανατολής στη δημοκρατία, καθώς και για το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση στην περιοχή, διατηρούμε μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού με τον αραβικό κόσμο και γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο για μια μετάβαση στη δημοκρατία, στην πραγματική δημοκρατία, δήλωσε ο κ Δρούτσας προσθέτοντας ότι η φράση-κλειδί είναι η μη χρήση βίας.

Για το ρόλο της Ευρώπης, είπε ότι τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι σημαντικός και ότι οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μέση Ανατολή πρέπει να ενισχυθούν.

Ως προς το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε ότι πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων και υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά και ευρωπαϊκό. «Βλέπουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία. Κατά συνέπεια πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί μέρος του διαρθρωτικού μας προγράμματος, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλη την ακίνητη περιουσία μας. «Υπήρξε ένα είδος παρεξήγησης, με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά ήρθαμε σε επαφή με όλους τους υπεύθυνους και πιστεύω ότι επιλύθηκε το θέμα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον» πρόσθεσε.